Najintenzivnija je bitka za Donbas, ali nema mira ni na drugim bojištima

12.06.2022.

21:38

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Žestoke ulične borbe vode se u Sjeverodonecku, koji je pod neprekidnom paljbom ruskih snaga, tvrdi tamošnji guverner. Rusi su srušili i drugi most koji taj grad povezuje s Lisičanskom. Kao i u Mariupolju, stotine civila potražile su zaklon u podrumima industrijskog postrojenja. Ukrajinci tvrde da su oslobodili neka područja u regijama Herson i Zaporižja.

Izoliran i opkoljen, industrijski kemijski kompleks Azot, posljednje uporište ukrajinske vojske u Sjeverodonecku - još nije pao. U njegovim podzemnim skloništima skrivaju se ukrajinski branitelji i civili, njih oko 800. A Moskva odbija pregovarati o njihovu slobodnom prolazu. Rusi su granatirali Azot, buknuo je požar te su iscurile tone nafte.

- Unutra ima ukrajinskih nacionalista, to je jasno. Ja bih na njihovu mjestu već donio odluku o predaji, jer je u posljednja 3, 4 mjeseca bilo mnogo primjera koji pokazuju da ćemo mi svoj cilj postići u svakom slučaju. Oslobodit ćemo industrijsku zonu. Sjeverodoneck i Lisičansk bit će naši, kazao je Leonid Pasečnik, čelnik samoproglašene proruske Luhanske Narodne Republike.

Pod ruskom je paljbom već tjednima i Lisičansk. Bjesne borbe u mnogim gradovima u Donbasu.

- Neprijatelj nastavlja minobacačima gađati naše položaje u pograničnim regijama. Agresor granatira civilnu infrastrukturu. U Sjeverodonecku Rusi izvode jurišne operacije. Borbe se nastavljaju u području Tošivke, izjavio je Oleksandr Šputu, glasnogovornik glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga. 

Rusi su raketama gađali i grad Čortkiv na zapadu Ukrajine. Pogodili su vojno postrojenje i civilne zgrade. Deseci su ranjenih.

- Krstareće rakete dugog dometa Kalibar uništile su u blizini Čortkiva, u Ternopiljskoj oblasti, veliko ukrajinsko skladište protutenkovskih raketnih sustava, prijenosnih zrakoplovnih raketnih sustava i topničke granate koje su kijevskom režimu poslali SAD i europske zemlje, kazao je Igor Konašenko, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane. 

Ukrajinci tvrde da su oslobodili i neka područja u regijama Herson i Zaporižja. Predsjednik Zelenski ponosan je na ukrajinske snage koje odbijaju ruske napade.

- Sjećate se kako se Rusija nadala da će osvojiti cijeli Donbas do početka svibnja? Danas je 108. dan rata, lipanj, a Donbas se čvrsto drži. Okupator ima velike gubitke. Ruska vojska dosad je izgubila više od 32 tisuće ljudi. A zbog čega? Rusijo, kakve ti koristi imaš od toga?, upitao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Rusija se suočava s teškim sankcijama i izolacijom, a prvi čovjek Kremlja Vladimir Putin na svečanosti je podijelio nagrade djelatnicima iz područja kulture, umjetnosti, znanosti i tehnologije.

- Briga za ljude, povezanost različitih vjera i sfera života čine ruski narod ujedinjenim, moćnim i nepobjedivim, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

Tijekom nedjeljnog Angelusa Sveti Otac ponovno je pozvao vjernike da se ne navikavaju na rat u Ukrajini.

- Nemojmo dopustiti da vrijeme otupi našu bol i brigu za te mučenike. Molimo neprestano za mir u Ukrajini, kazao je papa Franjo.

I dok Zapad nastavlja podupirati Ukrajinu, globalna diplomacija užurbano radi. Nakon što je Kijev posjetila Ursula von der Leyen i obećala pomoći Ukrajini na njezinu putu u EU, svoj su dolazak najavili i čelnici Francuske, Njemačke i Italije uoči summita zemalja G7 potkraj ovog mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!