07:54 / 15.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Ili testiranje ili zatvor

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U Hong Kongu počela obvezna testiranja na Covid-19 za visokorizične skupine građana, a onima koji odbiju testiranje prijeti i zatvorska kazna do šest mjeseci.
U nedjelju su u Hong Kongu počela obvezna testiranja na Covid-19 za visokorizične skupine građana, a onima koji odbiju testiranje prijeti i zatvorska kazna do šest mjeseci.

Postoji gradacija u kaznama pa se izbjegavanje inicijalnog testiranja kažnjava novčanim iznosom od oko 257 američkih dolara. Svako sljedeće odbijanje testiranja može donijeti novčanu kaznu veću od 3.000 američkih dolara ili šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

U subotu je Vlada najavila nove mjere koje bi trebale poslužiti u susprezanju onoga što u Hong Kongu nazivaju četvrtim valom širenja koronavirusa, a njima su zahvaćene visokorizične osobe i svi koji s njima dolaze u kontakt. Svaka takva osoba mora se testirati.

Prema novim pravilima liječnici će moći zatražiti od pacijenata koji imaju simptome bolesti da se testiraju. Ovaj je potez posljedica porasta broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom, kao i lokalnog širenja među ljudima koji su epidemiološki povezani.

Od ponedjeljka će se ponovno na udaru mjera naći uslužne djelatnosti, koje su tek nedavno ponovno počele s normalnim radom. Tako će barovi, klubovi i restorani morati smanjiti kapacitet popunjenosti sa 75% na 50% i neće smjeti raditi iza ponoći. U barovima i klubovima za jednim će stolom moći biti najviše dvoje ljudi, a u restoranima četvero.

Turisti koji dolaze u Hong Kong, a ne stižu iz Kine, Makaua ili Tajvana, morat će provesti dva tjedna u karanteni u hotelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!