Imenovan posebni savjetnik za istragu Huntera Bidena, sina predsjednika SAD-a

11.08.2023.

20:32

Autor: Hina/HRT

Hunter Biden, sin američkog predsjednika

Hunter Biden, sin američkog predsjednika

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Američki ministar pravosuđa dodijelio je u petak posebne ovlasti državnom odvjetniku zaduženom za istragu Huntera Bidena, sina američkog predsjednika kojega republikanci optužuju za utaju poreza i nezakonite poslove u inozemstvu.

David Weiss, državni odvjetnik iz Delawarea koji je već istraživao Huntera Bidena, sada će biti potpuno neovisan da istraži sve nezakonite radnje kontroverznog sina američkog predsjednika.


Vijest je objavljena u vrijeme kampanje njegova oca Joea Bidena za drugi predsjedndički mandat.


David Weiss, savezni državni odvjetnik, već je istraživao "navode o kriminalnim radnjama Roberta Huntera Bidena", rekao je ministar pravosuđa Merrick Garland.


Weiss je u utorak dao do znanja da je došao do razine istrage na kojoj treba biti imenovan posebnim istražiteljem u slučaju Huntera Bidena, kazao je Garland.


Optužen za utaju poreza i nabavu vatrenog oružja 


Pedesettrogodišnji Hunter Biden optužen je za utaju poreza i nabavu vatrenog oružja u vrijeme kada je bio ovisnik o drogi.


On je godinama meta bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih stranačkih kolega koji njega optužuju za korupciju, a ministarstvo pravosuđa da po svaku cijenu nastoji izbjeći zatvorsku kaznu za sina aktualnog predsjednika.


Republikanci u Kongresu prijetili su da će podnijeti zahtjev za opoziv Bidena i tvrde da se okoristio poslovanjem svog sina, piše Reuters.


Dođe li do suđenja Hunteru Bidenu bit će to presedan u američkoj povijesti: sina aktualnog predsjednika terete za kriminalne radnje u vrijeme kada njegov otac vodi kampanju za izbore 2024., a protivnik mu je vrlo vjerojatno republikanac Donald Trump kojem prijete tri suđenja, navodi Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!