Cvrtila: Rusija je namjerno oštetila dron, to je upozorenje

16.03.2023.

20:08

Autor: Dnevnik/Branko Nađvinski/D.M.

Vlatko Cvrtila u Dnevniku HTV-a

Vlatko Cvrtila u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik / HRT

Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je snimku koja prikazuje trenutak kada su ruski borbeni zrakoplovi prije dva dana presreli američki dron iznad Crnog mora. Priopćili su da su dva ruska zrakoplova nesigurno i neprofesionalno presrela bespilotnu letjelicu u međunarodnom zračnom prostoru. Navode i da su ruski zrakoplovi izlili gorivo i udarili u propeler bespilotne letjelice zbog čega su je američke snage morale spustiti u međunarodne vode.

Incident je u Dnevniku komentirao prof. Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku i rektor Sveučilišta Vern. 

Na snimci se vidi se da Rusi prvo ometaju dron polijevanjem goriva. Zatim udarac borbenog zrakoplova u elisu drona. Zar nije dron lakše srušiti raketiranjem iz daljine?

- Sigurno je namjera bila ne oboriti dron nego ga ispuštanjem goriva koje bi motor usisao - onesposobiti. Ovo je sigurno bio namjeran incident, ali ne one razine eskalacije, kao da ste bespilotnu letjelicu srušili raketom. Namjera je bila jasna - da dron bude oštećen. To je upozorenje da te letjelice ne bi smjele biti tamo gdje su bile, kazao je prof. Cvrtila.

Pretpostavka je, dodao je - da one u blizini zračnog prostora Rusije i prostora u kojem se odvijaju borbe na ukrajinskom teritoriju mogu slati obavještajne podatke i koristiti ih za ukrajinsku vojsku.  

Ukrajina nema kapaciteta za prikupljanje obavještajnih podataka


Cvrtila je naglasio kako je očito da Ukrajina nema kapaciteta za prikupljanje obavještajnih podataka koji su nužni da bi vidjeli vlastite postrojbe i postrojbe agresora. 


- Obavještajni podaci jako puno pomažu Ukrajini ne samo da bi premještali postrojbe, nego da bi mogli koristiti oružje koje su dobili od Zapada i usmjeravali artiljerijsku vatru, dodao je.

Što bi se dogodilo da je ruski dron došao nadomak New Yorku?


Ruski veleposlanik u SAD-u postavio je retoričko pitanje: da se, na primjer, ruski vojni dron pojavio nadomak New Yorka ili San Francisca. Kakva bi bila reakcija američkog ratnog zrakoplovstva i mornarice? I dao odgovor - srušili bi ga!

video thumb

- To je jedna od opcija. Ali bi SAD, kao i bilo koja država - reagirali. Poslali bi svoje zrakoplove i komunikacijskim kanalima upozorili drugu stranu da maknu letjelicu. Možda bi napravili nešto slično. Ali to su incidenti koji se koriste kako bi se drugoj strani pokazalo namjere. Znači Rusija želi pokazati da ima ozbiljne namjere, kazao je Vlatko Cvrtila

- Naravno Rusija djeluje na ukrajinskom teritoriju ali incidentima želi pokazati da nekakvo buduće pregovaranje ne može proći bez SAD-a. Tj. na razini velikih sila, dodao je. 

Komentirajući upozorenje iz Ukrajine da je ovaj incident Putinov znak da je spreman proširiti zonu konflikta i u njega uključiti druge strane Cvrtila je kazao kako se "ovaj incident uklapa u tu priču".

Eskalacije - sredstvo prisile na pregovore


- Ako vidimo ono što se događa u Moldaviji, odnosno ako vidimo namjere za širenje obavještajnih mreža u nestabilnim državama, pa i u našem susjedstvu - to je dio strategije. Za podizanje eskalacije izvan bojišta je, prema Putinu - kriv SAD. On će sigurno to raditi u budućnosti. Radit će na eskalacijama kako bi se od njih svi umorili i kako bi počeli razmišljati o tome kakav bi sadržaj trebao biti kako bi se rat završio, naglasio je. Cvrtila je komentirao i činjenicu da upravo traju još jedne zajedničke vojne vježbe Rusije i Kine - ovoga puta zajedno s Iranom u Omanskom zaljevu te odgovorio na pitanje "Što dalje očekivati od Kine u trokutu s Rusijom i SAD-om dok traje rat u Ukrajini?"

Stvaraju se novi blokovi, što očekivati od Kine


- Kina je jako aktivna. Koliko joj god ovaj sukob ne odgovara - toliko joj i odgovara. Jer može krenuti diplomatski, ekonomski i politički prema onim državama koje nisu pod utjcajem SAD-a. Stvaraju se novi blokovi odnosa, kazao je Cvrtila.

Dodao je kako ni SAD ne miruje, naročito na Pacifiku. Sklapaju sporazume s Australijom, Japanom i onim državama koje su saveznici - kako bi ograničili širenje moći Kine. 

Sankcije neće utjecati na odluku Moskve da prestane s agresijom


- Sankcije Zapada nisu uspjele srušiti rusko gospodarstvo i neće, naprosto jer djeluju dugoročno. Zbog sankcija se nije promijenio režim ni na Kubi, ni u Iranu. One neće utjecati na odluku Moskve da prestane s agresijom na Ukrajinu, smatra Cvrtila.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!