SAD objavio snimku udara ruskog aviona u američki dron

16.03.2023.

Zadnja izmjena 18:12

Autor: M.M./HRT

SAD objavio snimku udara ruskog aviona u američki dron

SAD objavio snimku udara ruskog aviona u američki dron

Foto: Courtesy of U.S. European Comman / via Reuters

Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je snimku koja prikazuje trenutak kada su ruski borbeni zrakoplovi presreli američki dron iznad Crnog mora u utorak. Priopćili su da su dva ruska zrakoplova nesigurno i neprofesionalno presrela bespilotnu letjelicu za obavještajne, nadzorne i izvidničke zadatke koja je djelovala u međunarodnom zračnom prostoru. Navode i da su ruski zrakoplovi izlili gorivo i udarili u propeler bespilotne letjelice zbog čega su je američke snage morale spustiti u međunarodne vode.

Snimka "duela" ruskog borbenog zrakoplova Suhoj Su 27 s američkom bespilotnom letjelicom iznad Crnoga mora traje 42 sekunde, skraćena je i prikazuje samo ključne trenutke. Suhoj se najprije približava letjelici MQ-9 Reaper i u njezinoj blizini ispušta gorivo. Budući da prvi pokušaj ometanja drona nije donio željene rezultate, pilot Suhoja ponavlja manevar, no ovaj put očito udara u letjelicu.

Kamera s drona prestaje odašiljati sliku otprilike minutu. Kada se slika ponovno pojavila, vidi se da je jedna lopatica propelera znatno oštećena. Američka vojska tvrdi da je nakon toga morala srušiti letjelicu u more. Prema ruskoj verziji Suhoj nije namjeravao udariti u dron, nego je sudar prouzročila nagla promjena smjera američke letjelice.

Rusi navodno stigli do mjesta pada američkog drona


A CNN je objavio da su Rusi navodno stigli do mjesta pada američkog drona. Pozvali su se na izjave dvojice američkih dužnosnika. Američki vojni zapovjednici smatraju da je letjelica potonula na veliku dubinu, zbog čega je njezino izvlačenje zahtjevno, a pristup obavještajnim podacima nemoguć. Moskva i Washington međusobno se optužuju za incident koji se dogodio u utorak.


- Potpuno ignoriraju činjenicu da je, nakon početka specijalne vojne operacije, ruska vojska određena područja uz obalu Crnog mora proglasila područjima ograničenog pristupa za sve zrakoplove. Takvo drsko nepoštovanje te objektivne činjenice sugerira da američka strana neprestano pokušava stvoriti neku vrstu provokacije kako bi sukob eskalirao. Za globalnu sigurnost svaki incident koji izaziva sukobe između dvije velike nuklearne sile veoma je ozbiljan rizik, rekao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

'Postoje i diplomatski kontakti'


- Ne znam točne planove vojske, to je na njima, i trebalo bi njih pitati. Mogu potvrditi da su aktivirani komunikacijski kanali: naš načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov i ministar obrane Sergej Šojgu razgovarali su sa svojim pandanima na drugoj stani. Postoje i diplomatski kontakti, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


- Sjedinjene Države letjet će i djelovati gdje god međunarodno pravo to dopušta. Svaku mogućnost eskalacije sukoba shvaćamo veoma ozbiljno i stoga vjerujem da je važno održavati linije komunikacije otvorenima. Mislim da je ključno da možemo razgovarati jedni s drugima jer će to pomoći da se ubuduće spriječe pogrešne procjene, istaknuo je Lloyd Austin, američki ministar obrane.

Bijela kuća: Snimka razotkriva ruske laži 


Video snimka sudara ruskog lovca i američkog drona nad Crnim morem prije dva dana pokazuje da je Rusija lagala o tome što se dogodilo, objavila je Bijela kuća. Kada pogledate video, prilično je jasno da je lovac udario naš dron, izjavio je novinarima glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Rušenje drona MQ-9 prvi je izravni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, a dvije zemlje su se međusobno optuživale da je kriva upravo ona druga.

video thumb

Američka vojska izbrisala softver s osjetljivim podacima?


Prema izjavama neimenovanih američkih dužnosnika za CNN, američka je vojska izbrisala softver s osjetljivim podacima s izviđačke letjelice duge 11 metara, te tvrde da njezino izvlačenje neće biti od velike koristi Rusiji. Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga navodi da je letjelica sada na dubini od možda i kilometar i pol, te kako bi njezino izvlačenje za Ruse bilo iznimno složeno. Ustvrdio je da je zabilježena promjena u ruskim postupcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!