08:27 / 07.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Indijski institut za serum traži hitno odobrenje cjepiva AstraZenece

Foto: REUTERS/Danish Siddiqui/File Photo

Foto: REUTERS/Danish Siddiqui/File Photo

Foto: - / REUTERS

Institut za serum u Indiji, najveći svjetski proizvođač cjepiva, zatražio je hitno odobrenje za uporabu cjepiva AstraZenece, rekao je izvršni direktor u ponedjeljak.
Institut za serum u Indiji, najveći svjetski proizvođač cjepiva, zatražio je hitno odobrenje za uporabu cjepiva AstraZenece, rekao je izvršni direktor u ponedjeljak.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu

Eksperimentalno cjepivo može se čuvati na temperaturi između dva i osam Celzijeva stupnja i može se lakše raspodijeliti po Indiji koja iza Sjedinjenih Država ima najviše potvrđenih zaraza koronavirusom.

Potez Instituta za serum uslijedio je nakon što je Pfizer uputio sličan zahtjev za autorizaciju svog cjepiva u subotu.

Izvršni direktor Indijskog instituta za serum Adar Poonawalla objavio je u ponedjeljak na Twitteru da će taj potez "sačuvati nebrojene živote", ali nije naveo druge detalje.

Mediji su ranije objavili, pozivajući se na indijsku agenciju Press Trust (PTI), da je Institut za serum uputio zahtjev indijskom regulatoru lijekova zbog nezadovoljenih medicinskih potreba u pandemiji i interesa šire javnosti.
U zahtjevu tvrtke navodi se da podaci četiri klinička ispitivanja - dva u Britaniji i po jedno u Brazilu i Indiji, pokazuju da je cjepivo vrlo učinkovito protiv covida-19, objavio je PTI.

Vodeći vladin savjetnik za koronavirus rekao je u televizijskom intervjuu za vikend da je Pfizer zatražio hitno odobrenje za uporabu svog cjepiva i time postao prvi koji je to učinio u Indiji. 

- I dalje smo predani suradnji s indijskom vladom i istraživanju mogućnosti da učinimo ovo cjepivo dostupnim za uporabu u zemlji, rekla je glasnogovornica Pfizera za Reuters.

U Indiji gotovo 33.000 novih zaraza koronavirusom

Indija je potvrdila 32.981 novi slučaj koronavirusa u protekla 24 sata, objavilo je ministarstvo zdravstva u ponedjeljak. Indija je iza Sjedinjenih Država druga po broju zaraženih. U cijelom svijetu je prema podacima Sveučilišne bolnice Johns Hopkins broj zaraženih veći od 67 milijuna.

Ukupno je u Indiji potvrđeno 9,68 milijuna zaraza, a više slučajeva u svijetu imaju samo Sjedinjene Države, njih 14,7 milijuna.

U cijelom svijetu je u ponedjeljak  67.073.749 zaraženih,  a umrlih je 1.536.072.

No zdravstveni dužnosnici u Indiji ohrabreni su jer je dnevni broj zaraza već mjesec dana manji od 50.000, unatoč festivalskoj sezoni, gužvama na tržnicama i ulicama.

U Indiji je vrhunac pandemije potvrđen u rujnu kada je u jednom danu bilo 97.000 zaraženih koronavirusom.

Umrla je još 391 osoba, ukupno 140.573, navelo je ministarstvo zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!