Interpol u J. Americi zaplijenio tisuće komada oružja i drogu vrijednu 5,7 milijardi dolara

18.04.2023.

19:12

Autor: I.Z./HRT/Hina

Interpol zaplijenio tisuće komada oružja i 5.7 milijardi vrijednu drogu

Interpol zaplijenio tisuće komada oružja i 5.7 milijardi vrijednu drogu

Foto: - / Shutterstock

Interpol je danas priopćio da je njegova najveća operacija zapljene vatrenog oružja diljem Srednje i Južne Amerike rezultirala oduzimanjem tisuća komada ilegalnog oružja i droge vrijedne 5,7 milijardi dolara nakon dosad neviđene suradnje 15 zemalja.

Međunarodna policijska organizacija izvijestila je da su vlasti uhitile 14.260 osoba u operaciji "Okidač IX", koja je trajala između 12. ožujka i 2. travnja.

Pronađena su 8263 komada nedopuštenog oružja i gotovo 306.000 komada streljiva te 203 tone droge i 372 tone sredstava za proizvodnju narkotika.

U akciji su sudjelovali Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Operacija je izvedena u trenutku kad je Meksiko, uz potporu šesnaest američkih saveznih država i nekoliko karipskih zemalja, podignuo tužbu protiv proizvođača oružja iz SAD-a, s ciljem da ih se proglasi odgovornima za omogućavanje krijumčarenja oružja preko granice.

Više od polovine "kriminalnog oružja" koje je oduzeto i pronađeno u Središnjoj Americi potječe iz SAD-a, prema podacima američke agencije za kontrolu oružja ATF. Taj broj za Meksiko iznosi 70 posto, a 80 posto za ostale karipske zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!