Britansko izvješće: Iran poslao dodatne bespilotne letjelice u Rusiju

26.03.2023.

13:11

Autor: Hina/D.M.

Projektil

Projektil

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Rusija je nakon dvotjedne stanke upotrijebila 71 iransku "kamikaza bespilotnu letjelicu" protiv ukrajinskih ciljeva, što upućuje na to da je Moskva dobila nove dronove od Irana za svoj rat u Ukrajini, objavilo je britansko ministarstvo obrane u nedjelju.

Britanski dužnosnici su u svom dnevnom vojnoobavještajnom izvješću na Twitteru napisali da napadi upućuju na to da je "Rusija vjerojatno počela dobivati redovite obnove zaliha manjim brojem" bespilotnih letjelica "Šahed OWA-UAV". Vjeruje se da postoje dvije lokacije za lansiranje dronova: iz ruske Brjanske oblasti u sjeveroistočni dio Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočni dio susjedne zemlje.

- Ovo Rusiji omogućuje fleksibilnost u gađanju širokog sektora Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva na sjeveru Ukrajine. Također je vjerojatno riječ o novom pokušaju da se rastegne ukrajinska protuzračna obrana, stoji u objavi na Twitteru.

Američki Institut za ratne studije je u međuvremenu nazvao nevažnom najavu planova Kremlja da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji u odnosu na rizik od eskalacije sukoba u nuklearni rat. Prema institutu "Vladimir Putin pokušava iskoristiti strahove zapada od nuklearne eskalacije raspoređujući taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju".

Putin je u subotu rekao da će taktičko nuklearno oružje biti smješteno u bivšoj sovjetskoj republici Bjelorusiji i da su se Minsk i Moskva usuglasili glede te odluke.

Institut je u svojoj najnovijoj procjeni rekao da nastavlja "smatrati da je Putin akter koji izbjegava rizik i koji neprestano prijeti da će iskoristiti nuklearno oružje bez ikakve namjere da to zaista učini kako bi slomio odlučnost zapada".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!