07:28 / 01.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Iran: Oživljavanje nuklearnog sporazuma ako SAD ispuni zahtjeve Teherana

Ali Bagheri Kani

Ali Bagheri Kani

Foto: REUTERS / Leonhard Foeger

Iran je jučer rekao da bi napori za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. mogli uspjeti ako Sjedinjene Države donesu političku odluku da ispune preostale zahtjeve Teherana, budući da višemjesečni pregovori ulaze u fazu koju je jedan iranski diplomat nazvao "sada ili nikad".


Ulozi su visoki, budući da bi neuspjeh desetomjesečnih pregovora mogao nositi rizik od novog regionalnog rata, oštrijih sankcija Zapada Iranu i kontinuiranog pritiska na svjetske cijene nafte koje je već opteretio sukob u Ukrajini.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova identificirao je preostala pitanja kao stupanj do kojeg će sankcije biti povučene, pružanje jamstava da Sjedinjene Države neće ponovno napustiti pakt i rješavanje pitanja o tragovima urana pronađenim na nekoliko starih, ali neprijavljenih lokacija u Iranu.

Sve strane uključene u pregovore kažu da je postignut napredak prema obnovi sporazuma o obuzdavanju nuklearnog programa Teherana u zamjenu za ublažavanje sankcija, koje su Sjedinjene Države napustile 2018. No i Teheran i Washington rekli su da još uvijek postoje neke značajne razlike u prevladati.

- Postizanje dobrog dogovora je moguće, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh na tjednoj konferenciji za novinare, rekavši da zapadne sile nisu donijele "političke odluke" o ova tri pitanja.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova jučer je priopćilo je da je potrebno hitno zaključiti razgovore ovog tjedna.

Vodeći iranski nuklearni pregovarač Ali Bagheri Kani, koji je prošlog tjedna doputovao u Teheran na konzultacije o konačnom nacrtu sporazuma, sastao se jučer s Enriqueom Mora iz Europske unije, koji koordinira razgovore u Beču.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!