Iran: SAD "odugovlači" s oživljavanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine

22.08.2022.

10:51

Autor: V.G./Hina/HRT

Iran optužio SAD da odugovlači u pregovorima

Iran optužio SAD da odugovlači u pregovorima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Iran je u ponedjeljak optužio SAD da odugovlači u neizravnim pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma između svjetskih sila i Teherana iz 2015. godine.


Nakon šesnaest mjeseci pregovora između Washingtona i Irana, uz posredovanje Europske unije, europski dužnosnik je 8. kolovoza rekao da je predstavio finalnu ponudu i da očekuje odgovor unutar idućih nekoliko tjedana.

Iran je prošli tjedan odgovorio EU-u s dodatnim stavovima i razmatranjima, pozivajući pritom Washington da bude fleksibilan kako bi se riješila tri preostala sporna pitanja.

SAD je prošli tjedan objavio da razmatra odgovor Irana.

Amerikanci odugovlače, a s europska strana je neaktivna. Amerika i Europa trebaju dogovor više nego Iran, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

On je rekao da Teheran želi održiv sporazum koji bi očuvao legitimna prava Irana.

Dok se ne složimo po svim pitanjima ne možemo reći da smo postigli potpuni dogovor.

Istovremeno Washington ponavlja pozive Teheranu da oslobodi niz iranskih Amerikanaca pritvorenih u toj zemlji iz sigurnosnih razloga. Iran zauzvrat traži oslobađanje Iranaca pritvorenih u sklopu američkih sankcija.

Naglašavamo da je razmjena zatvorenika s Washingtonom odvojeno pitanje i nema veze s procesom pregovora o oživljavanju dsporazuma iz 2015. godine, kazao je Kanani, dodavši da je Teheran spreman na razmjenu pritvorenika.

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump 2018. je izašao iz sporazuma između Teherana i svjetskih sila, prozvavši ga preblagim prema Iranu i vrativši američke sankcije.

Tražimo dobar sporazum koji će garantirati iranske nacionalne interese i dugo trajati, naglasio je Kanani, dodavši da Iran neće dva puta učiniti istu pogrešku.

Dogovor iz 2015. činio se na rubu oživljavanja u ožujku, nakon 11 mjeseci neizravnih razgovora između Teherana i predstavnika vlade američkog predsjednika Joea Bidena u Beču.

No pregovori su propali zbog prepreka poput iranskog zahtjeva da Washington garantira da nijedan američki predsjednik neće izaći iz sporazuma kao Trump, što Biden ne može učiniti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!