Iranci prosvjedima prkose upozorenju moćne Revolucionarne garde

30.10.2022.

14:46

Autor: M.M./Hina/HRT

Iranci prosvjedima prkose upozorenju moćne Revolucionarne garde

Iranci prosvjedima prkose upozorenju moćne Revolucionarne garde

Foto: WANA / Reuters

Iranski studenti prkosili su upozorenjima Iranske revolucionarne garde i milicije Basidž da prosvjedi diljem zemlje moraju završiti do nedjelje, što je izazvalo žestok odgovor interventne policije i Basidža, pokazali su videozapisi objavljeni na društvenim mrežama.

Iranci iz svih društvenih slojeva prosvjeduju otkako je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru moralne policije nakon što je uhićena jer nije nosila hidžab sukladno propisima.

Ono što je počelo kao revolt zbog smrti Mahse Amini 16. rujna pretvorilo se u jedan od najtežih izazova klerikalnom vodstvu od revolucije 1979., a neki prosvjednici pozivaju na smrt vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija.

Glavni zapovjednik Iranske revolucionarne garde upozorio je prosvjednike da će im subota biti posljednji dan izlaska na ulice, što je dosad najoštrije upozorenje iranskih vlasti.

Unatoč tome, videozapisi na društvenim mrežama, koje Reuters ne može verificirati, pokazuju sukobe studenata s interventnom policijom i milicijom Basidž na sveučilištima diljem Irana.

Snage sigurnosti pokušale su blokirati studente unutar sveučilišnih zgrada. Na prosvjednike su bacili suzavac, a u nekim su slučajevima tukli prosvjednike štapovima.

Dio studenata uzvikivao je tijekom okršaja: "Osramoćeni Basidž gubi se" i "Smrt Hamneiju".

Iranska revolucionarna garda i s njom povezana policija u prošlosti su slamali prosvjede. U nedjelju su poručili da su ih "buntovnici" vrijeđali na sveučilištima i ulicama te su ih upozorili da će koristiti jaču silu ako se nemiri nastave.

- Do sada je Basidž pokazivao suzdržanost i bio strpljiv, rekao je šef Iranske revolucionarne garde za pokrajinu Horasan Džunubi, brigadni general Muhamedreza Mahdavi, prenosi državna novinska agencija IRNA. Ali izmaknut će kontroli ako se situacija nastavi, dodao je.

HENGAW, neovisna organizacija koja pokriva kršenja ljudskih prava u iranskom Kurdistanu, odakle je Amini, rekla je da su snage sigurnosti otvorile vatru na studentice na sveučilištu u gradu Sanandadžu.

Jedan je dužnosnik u nedjelju rekao da bi establišment mogao odstupiti po pitanju obveznog nošenja pokrivala u javnosti, ali bi trebao biti "mudar" po pitanju provedbe.

Očigledni nagovještaj kompromisa vjerojatno neće umiriti prosvjednike, čiji su zahtjevi većinom nadišli promjenu kodeksa odijevanja te se poziva na ukidanje klerikalne vlasti.

Predsjednik parlamenta Mohamad Baker Kalibaf također je pokušao smiriti situaciju. Kazao je da su ljudi bili u pravu što pozivaju na promjene i da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni ako se distanciraju od "izgrednika" na ulicama.

- Smatramo prosvjede ne samo ispravnim i uzrokom napretka, nego također vjerujemo da će ti društveni pokreti promijeniti politike i odluke, pod uvjetom da budu odvojeni od nasilnika, kriminalaca i separatista, rekao je, koristeći izraze kojima vlast uobičajeno opisuje prosvjednike.

Iranska agencija IRNA, kako prenosi dpa, javila je da je iranski parlament u nedjelju izglasao povećanje plaća iranskim snagama sigurnosti od 20 posto.

U obrazloženju se navodi kako se time želi bolje uskladiti plaće s ostalim zaposlenicima u civilnim državnim službama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!