Iranski predsjednik Raisi kaže da su prosvjedi neprihvatljivi "činovi kaosa"

22.09.2022.

23:35

Autor: Hina/HRT

Prosvjedi zbog smrti Mahsa Amini

Prosvjedi zbog smrti Mahsa Amini

Foto: Costas Baltas / REUTERS

Iran ima slobodu izražavanja, ali prosvjedi koji se sada odvijaju neprihvatljivi su "činovi kaosa", rekao je u četvrtak iranski predsjednik Ebrahim Raisi, dodajući da je naredio istragu o smrti mlade žene koja je potaknula krvave prosvjede.

- Pitanja prava moraju se razmatrati u cijelom svijetu s jedinstvenim standardom, rekao je Raisi na konferenciji za novinare na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

- U Iranu postoji sloboda izražavanja... ali činovi kaosa su neprihvatljivi, dodao je.

Raisi je rekao da će smrt mlade žene biti "istražena", ali je osudio licemjerje zapadnih sila.

- Budite uvjereni, istraga će sigurno biti otvorena, rekao je novinarima i istaknuo da se u izvješću medicinskog vještaka ne spominje policijsko zlostavljanje.

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je prošli tjedan uhitila ćudoredna policija jer navodno nije poštivala pravilo o nošenju hidžaba. Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima su ranije u četvrtak zapalili policijske stanice i vozila, a prosvjedi ne pokazuju znakove posustajanja. U petak su pak najavljeni skupovi podrške konzervativnim iranskim vlastima, prenose tamošnji mediji.

Prosvjedi zbog smrti Amini najveći su u Iranu od 2019. Najviše ih je na kurdskom sjeverozapadu države, no proširili su se na prijestolnicu i na najmanje 50 gradova diljem zemlje.

Najmanje 31 civil ubijen je od početka prosvjeda u Iranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!