11:04 / 22.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Paljba na vozilo savjetnika ukrajinskog predsjednika pokušaj ubojstva

"Pokušaj ubojstva predsjednikovih ljudi"

"Pokušaj ubojstva predsjednikovih ljudi"

Foto: Serhii Nuzhnenko / REUTERS

Salva metaka ispaljena u srijedu na vozilo u kojem je bio glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija je pokušaj ubojstva, rekao je visoki dužnosnik.

Ispaljeno je više od deset hitaca na automobil u blizini sela Lesniki, nekih 5 kilometara od Kijeva i pri čemu je ranjen vozač, objavila je policija. Otvorena je kriminalistička istraga pod sumnjom za ubojstvo s predumišljajem, navodi policija.


Savjetnik Serhij Šefir, koji je na čelu skupine predsjednikovih savjetnika, nije ozlijeđen, rekao je jedan zastupnik kojega prenosi Reuters.


Lokalna televizija javlja da je vidljivo najmanje 19 rupa nastalih ispaljenim metcima s vozačeve strane automobila.


Zelenskij, koji je pobijedio na izborima obećanjem borbe protiv korupcije i utjecaja oligarha, trenutačno je u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Iz ureda ukrajinskog predsjednika priopćeno je da je obaviješten o pokušaju napada, odmah čim se dogodio.


Mihailo Podoljak, također savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da bi pokušaj ubojstva mogao biti posljedica predsjednikove borbe protiv oligarha.


- Ovaj otvoreni, hotimičan i krajnje nasilan napad automatskim oružjem ne može se kvalificirati bilo kako drukčije nego kao pokušaj ubojstva ključnog pripadnika predsjednikovih ljudi, rekao je Podoljak.


- Mi svakako povezujemo taj napad s agresivnom i sve militantnijom kampanjom protiv aktivne politike koju provodi šef države, citira agencija Interfax Podoljakove riječi.


U izjavi za Reuters Podoljak je naglasio da "predsjednik neće odustati od politike da temeljito preobrazi državu". Podoljak je obećao i oštrije mjere protiv oligarha.


Ukrajinski parlament treba ovaj tjedan raspravljati o predsjedničkom zakonu kojim se želi smanjiti utjecaj oligarha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!