Ukrajina održava vojne vježbe s američkim i drugim vojnicima NATO-a

20.09.2021.

13:30

Autor: P.F./Hina

Vojnoj vježba "RAPID TRIDENT - 2021"

Vojnoj vježba "RAPID TRIDENT - 2021"

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Ukrajina je započela zajedničke vojne vježbe s američkim i drugim trupama NATO-a, u vrijeme kada susjedne Rusija i Bjelorusija održavaju velike vojne vježbe.

Ukrajina, koja je u ratu s proruskim separatistima koje podržava Kremlj od 2014., dugo traži bližu integraciju sa zapadnim vojskama, nadajući se da će se jednoga dana priključiti NATO-u.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane kazao je da će 4000 ukrajinskih vojnika i 2000 stranih sudjelovati u vojnoj vježbi "RAPID TRIDENT - 2021", koja će trajati do 1. listopada.

- Vjerujem da će svatko od vas koncentrirat svo svoje znanje, sve svoje napore, kako bi pokazao zemljama agresorima da nemaju šanse, rekao je Ihor Palahnjuk, zapovjednik za obuku ukrajinskih snaga na svečanom otvaranju vježbi u ukrajinskom Međunarodnom mirovnom sigurnosnom centru u blizini Jaroviva na zapadu zemlje.

Američka vojska objavila je priopćenjem da u vojnoj vježbi sudjeluje borbeni tim brigade Nacionalne garde Washingtona, koji je raspoređen u Ukrajini od travnja.

U vojnoj će vježbi ukupno sudjelovati 12 zemalja kako bi unaprijedili interoperabilnost saveznika i zemalja partnera te demonstrirali pripremljenost.

Ukrajinska se vježba održava nakon rusko-bjeloruskih vojnih vježbi s velikim brojem sudionika blizu granica zemalja NATO-a i EU-a. Rusija tvrdi da je sudjelovalo 200.000 vojnika.

Kijev i NATO također optužuju Rusiju da je rasporedila dodatne postrojbe ove godine blizu ukrajinskih granica. U ponedjeljak je pak 20 ruskih vojnih brodova započelo vježbu u Crnom moru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!