Istočno krilo NATO-a očekuje unaprjeđenje veza s Ukrajinom do summita u Vilniusu

06.06.2023.

21:43

Autor: P.F./Hina/HRT

Čelnici zemalja istočnog krila NATO-a s glavnim tajnikom NATO-a

Čelnici zemalja istočnog krila NATO-a s glavnim tajnikom NATO-a

Foto: Foto iz videa, RTVS / NATO TV / Reuters

Zemlje članice istočnog krila NATO-a očekuju da će summit saveza u Vilniusu u srpnju postaviti Ukrajinu na jasniji put prema članstvu, jednom kad rat s Rusijom završi, objavljeno je na summitu istočnih članica u Bratislavi.

NATO saveznici su se prepirali po pitanju brzine eventualnog pristupa Ukrajine NATO-u, a sam Kijev priznaje da do toga ne može doći dok rat s Rusijom ne završi.

Predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s europskim čelnicima prošli tjedan u Moldaviji dok je pozivao NATO da obeća sigurnosne garancije ako članstvo još nije moguće.

Predsjednici istočnih zemalja NATO saveza, od kojih većina graniči s Ukrajinom ili Rusijom, sastali su se danas s glavnim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom, u znak daljnje podrške Ukrajini u približavanju NATO-u.

- Učvršćujemo odnose s Ukrajinom u smislu konkretne praktične pomoći, ali i u zbližavanju odnosa s Ukrajinom, rekla je slovačka predsjednica Zuzana Čaputova, domaćin samita, na konferenciji za medije.

- Ne smatramo ovo širenjem ili zadiranjem NATO-a prema Rusiji, dodala je, rekavši da će inzistirati na davanju garancija NATO članicama da Rusija neće apsorbirati zemlje na svojim granicama.

Zemlje na istočnom krilu NATO-a, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka, još poznate kao Bukureštanska devetorka, najgorljivije podržavaju Ukrajinu.

Neke NATO članice, međutim, boje se da bi nagli korak mogao dovesti savez bliže izravnoj konfrontaciji s Rusijom, a mađarska predsjednica Katalin Novak upozorila je protiv davanja nerealnih obećanja.

- Očekujemo da ćemo u Vilniusu podići na novu razinu naše odnose s Ukrajinom, i pokrenuti novu političku stazu koja će voditi do ukrajinskog članstva u NATO, jednom kad to uvjeti dopuste, priopćila je Bukureštanska devetorka.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda, koji će biti domaćin summita u Vilniusu, rekao je novinarima i da dok devet zemalja jedinstveno podupiru ukrajinsko članstvo u NATO-u, dobivanje podrške od drugih NATO saveznika je problematično.

- Još uvijek ne vidimo u kojem će smjeru ovo otići. Tijekom nadolazećih tjedana moramo pronaći način da učinimo veliki korak naprijed i da ne razočaramo očekivanja Ukrajine i njezinih pristaša. Neće biti dovoljno još jednom ponoviti da su vrata NATO-a otvorena, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!