Istraživanje: Manje zaraza deltom nakon Moderne nego nakon Pfizera

24.01.2022.

10:05

Autor: V.G./HRT/Hina

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Chalinee Thirasupa / REUTERS

Kada je delta varijanta koronavirusa prevladavala u SAD-u, oni cijepljeni dvjema dozama Moderne imali su manju vjerojatnost da će se zaraziti te nešto manju vjerojatnost za hospitalizaciju od onih koji su dobili dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech, pokazalo je veliko istraživanje.


Znanstvenici su analizirali zdravstvene kartone više od 637.000 primatelja cjepiva koji prethodno nisu bili zaraženi virusom i nisu dobili booster dozu.

Prema rezultatima objavljenima u medicinskom časopisu JAMA, broj zaraženih rastao je kontinuirano svaki mjesec od srpnja do studenog 2021., s višim stopama u Pfizer/BioNTech grupi.

U studenom je bilo 2,8 slučajeva na svakih tisuću ljudi cijepljenih Pfizer/BioNTechom u usporedbi s 1,6 slučajeva na tisuću primatelja cjepiva Moderna.

Cjepiva su jednako dobro štitila od smrti, ali stopa hospitalizacije bila je 12,7 posto za zaražene osobe koje su cijepljenje Modernom i 13,3 posto za zaražene osobe koje su cijepljenje cjepivom Pfizer/BioNTech.

Kada su znanstvenici usporedili 62.584 primatelja Moderne sa skupinom primatelja Pfizera/BioNTecha iste veličine, rizik od zaraze bio je 15 posto manji u skupini cijepljenoj cjepivom Moderna.

- Iako postoji razlika u broju zaraženih, oba cjepiva daju visoku zaštitu od zaraze virusom SARS-COV2, a posebno protiv najtežih posljedica obolijevanja, objavila je u priopćenju koautorica studije Pamela Davis s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!