07:52 / 24.01.2022.

Autor: P.F./Hina

Mala djeca imaju blaže simptome od omikrona nego od delte

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixsell

Kod vrlo male djece omikron varijanta koronavirusa uzrokuje manje tešku bolest u odnosu na delta varijantu, prema novoj američkoj studiji.

Znanstvenici su pregledali podatke o gotovo 80.000 američke djece mlađe od 5 godina koja su prvi put zaražena koronavirusom, uključujući 7201 zaraženu krajem prosinca ili početkom siječnja kada je omikron uzrokovao više od 90% slučajeva.

Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike rizika, uključujući zdravstvena stanja i društveno-ekonomske faktore, znanstvenici su otkrili da su djeca zaražena tijekom vala uzorkovanog omikronom imala 29% manji rizik od posjeta hitnoj službi, 67% manji rizik od hospitalizacije, 68% manji rizik da im je potrebna intenzivna njega i 71% manji rizik od potrebe za strojevima za disanje u usporedbi s djecom zaraženom deltom.

Međutim, zbog povećane prenosivosti omikrona ukupan broj posjeta hitnim odjelima, hospitalizacija, prijema na intenzivnu njegu i korištenje mehaničkog respiratora kod djece i dalje može biti veće s omikronom nego s deltom, prema izvješću objavljenom na medRxiv prije znanstvene recenzije.

Znanstvenici su također primijetili da su stope infekcije bile nerazmjerno veće kod crne i latinoameričke djece i za omikron i za deltu za ovu dobnu skupinu, a jaz se povećao za infekcije s omikronom, rekao je voditelj studije Rong Xu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve.

Još neobjavljeni podaci pokazuju da su djeca mlađa od 5 godina imala najveću stopu infekcije omikronom u usporedbi sa starijom djecom i odraslima u svim dobnim skupinama, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!