Iz grešaka s Rusijom treba izvući pouku za odnos s Kinom

12.05.2023.

19:49

Autor: V.K./HRT/Hina

 Annalena Baerbock

Annalena Baerbock

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i drugi šefovi diplomacija država EU-a rekli su u petak u petak da Europska unija mora učiti iz prethodnih pogrešaka prilikom revidiranja svog odnosa s Kinom.

Prošlost je pokazala da nada u jake gospodarske odnose koji osiguravaju sigurnost može biti varljiva, rekla je Baerbock, aludirajući na raniju pretpostavku da Rusija neće, invazijom na Ukrajinu, riskirati svoje više milijardi dolara vrijedne poslove o isporuci plina zemljama EU-a.

Baerbock je to kazala na samitu ministara vanjskih poslova EU-a u Stockholmu na kojemu se raspravljalo o revidiranju odnosa EU-a s Pekingom, uključujući smanjenje ekonomske ovisnosti o Kini i odgovor na sigurnosne izazove.

Litavski je ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis poslao sličnu poruku, pozvavši europske kolege da ne ponove greške u odnosu s Rusijom.

- U nekim slučajevima vidimo da se staza nije promijenila, navike se nisu promijenile, rekao je Landsbergis u petak.

Zemlje bi trebale voditi računa o scenariju u kojem se trgovinski odnosi s Kinom ne prekidaju dobrovoljno, već zbog toga što je primjerice situacija u Tajvanskom tjesnacu promijenjena silom.

- Kina gradi novi svjetski poredak" i EU ne može biti pasivni promatrač, dodao je Landsbergis.

EU najviše robe uvozi iz Kine na koju otpada 20, 8 posto uvoza EU-a, prema podacima Europske komisije za 2022.

Po pitanju nekih kritičkih sirovina Kina gotovo da ima monopol.

Baerbock se, kao i drugi ministri, založila za smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s ovisnošću o Kini, apelirajući na jedinstvo unutar EU-a i "samouvjereno" korištenje moći zajedničkog tržišta.

- Nismo najveće zemlje na svijetu, ali Europska unija u cjelini, posebno jedinstveno europsko tržište, prirodno ima moć i snagu koju ne bismo smjeli podcijeniti, rekla je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell rekao je da je Kina važan konkurent, a ne samo dobavljač jeftine robe.

On smatra da je potrebno smanjiti ovisnost o Kini, ali istovremeno nastaviti s njom suradnju.

- Kina sagorijeva više ugljena nego ostatak svijeta zajedno, rekao je Borrell.

- Klimatske promjene ne mogu se riješiti "bez snažnog angažmana s Kinom, dodao je.

Kineski ministar vanjskih poslova rekao je, dok se održava skup šefova diplomacija EU-a, da Kina i Europa trebaju zajedno odbaciti mentalitet hladnog rata.

- Ako imamo novi hladni rat, ishod će biti još katastrofalniji" od prethodnog "i ozbiljno će naštetiti odnosima i suradnji Kine i Europe, upozorio je Qin Gang tijekom posjeta Oslu.

Kina i Europa moraju zajedno odbaciti mentalitet hladnog rata između velikih sila, inzistirao je kineski ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!