Sanchez: Čvrsto vjerujem da odnosi Europe i Kine ne moraju biti u sukobu

30.03.2023.

Zadnja izmjena 11:58

Autor: Dnevnik/HRT/A.S.

Pedro Sanchez

Pedro Sanchez

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Španjolski premijer Pedro Sanchez u dvodnevnom je posjetu Kini. S Boao gospodarskog foruma koji se održava u Hainanu poručio je da je slobodna trgovina nužna za stabilnost i daljnji razvoj svijeta. Pozvao je Peking da osigura jednake gospodarske uvjete za sve europske tvrtke. Nakon Hainana, Sanchez putuje u Peking gdje će razgovarati s kineskim čelnikom Xi Jinpingom. Jedna od glavnih tema bit će razgovori o pronalaženju mirovnog rješenja kojim bi se zaustavio rat u Ukrajini. Kina se već neko vrijeme pokušava pozicionirati kao neutralna strana u sukobu, a prošloga mjeseca predstavila je svoj mirovni plan od 12 točaka.

- Izjednačavanje uvjeta za igru i ostvarivanje punog reciprociteta među partnerima znači osiguravanje stabilnog regulatornog okvira koji domaćim i stranim tvrtkama omogućuje ravnopravno natjecanje. To znači otvaranje Istoka kako se Zapad ne bi morao zatvoriti u sebe. Čvrsto vjerujem da odnosi Europe i Kine, a samim tim i Španjolske i Kine, ne moraju biti u sukobu. Ima dovoljno prostora za suradnju u kojoj svi dobivaju, rekao je Sanchez. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!