21:36 / 08.03.2022.

Autor: P.F./Hina

Iz Sumija evakuirano gotovo 3500, u Harkivu poginulo 27 civila

Ukrajinske izbjeglice

Ukrajinske izbjeglice

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Gotovo 3500 civila evakuirano je danas iz sjevernog ukrajinskog grada Sumija za vrijeme prekida vatre, a u Harkivu je poginulo 27 civila, objavile su mjesne vlasti.


Gotovo 1700 od 3500 evakuiranih bili su strani studenti koji studiraju na sveučilištima u Sumiju, rekao je regionalni guverner Dmitro Živicki, dodajući da je prekid vatre bio jednom prekršen pucnjavom kod kontrolne točke.

Najmanje 27 civila poginulo je u ruskim napadima na istočni ukrajinski grad Harkiv u zadnja 24 sata, rekao je policijski dužnosnik Serhij Bolvinov.

U regiji Harkiva poginulo je ukupno 170 ljudi od početka ruske invazije 24. veljače, uključujući petero djece, objavio je Bolvinov na internetu.

Ukrajinske snage odbile su danas pokušaje ruskih snaga da uđu u Harkiv i spriječile planiranu akciju 120 ruskih padobranaca kod granice, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

Padobranci su se spustili kod ukrajinskog pograničnog grada Vovčanska, oko 50 kilometara sjeveroistočno od Harkiva, ali su ih porazile ukrajinske snage, dodao je.

Što se tiče Mariupolja, američki izvori kažu da je okružen ruskim snagama, ali da one nisu ušle u grad. Ukrajinske vlasti pak kažu kako još jednom nisu uspjele evakuirati civile iz Mariupolja.

Zamjenica premijera Irina Vereščuk opisala je stanje u tom opkoljenom gradu kao "katastrofalno".

Humanitarni koridori iz Mariupolja koji bi vodili u Rusiju ili Bjelorusiju su neprihvatljivi, rekla je na televiziji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!