Maja Sever na mađarsko-ukrajinskoj granici: "Ne znaju što ih čeka sutra"

08.03.2022.

19:25

Autor: Maja Sever/Dnevnik/HRT

Izbjeglice dobivaju besplatne solidarne karte

Izbjeglice dobivaju besplatne solidarne karte

Foto: Dnevnik / HRT

Iz Ukrajine je od početka ruske invazije izbjeglo već više od dva milijuna ljudi, najviše žena i djece. Samo u Poljsku ušlo je njih više od milijun dvjesto tisuća, u Mađarsku 190, Slovačku 140 tisuća, Rusiju oko stotinu, a malo manje prešlo je granicu i pobjeglo u Moldaviju i Rumunjsku. U ostale europske zemlje otišlo je još 210 tisuća Ukrajinaca. Maja Sever javila se u HTV-ov središnji Dnevnik s granice Mađarske i Ukrajine.

- Razgovarali smo danas s mnogim ženama ovdje u ovom malenom mjestu na mađarskoj granici. Svi se nadaju da će brzo natrag, ali zapravo ne znaju što ih čeka sutra, rekla je Sever.

Navela je da izbjeglice stižu vlakom iz grada udaljenog nešto malo više od 8 km. Putovali su punih pet sati, a još najmanje toliko čekali su na ukrcaj u vlak.

- Ovi ljudi, ove žene, mnogi od njih putuju 20 do 30 sati. Izmoreni su i uplašeni. Nadaju se da će se što prije vratiti, ali ipak sa strahom gledaju u mobitele i prate vijesti što se događa. Ovdje ih dočekuju volonteri velikog srca, rekla je Sever.

Izbjeglice dobivaju besplatne solidarne karte kojima se ukrcavaju na vlak za Budimpeštu i dalje u zapadnu Europu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!