Iz Ukrajine put Istanbula krenulo 58 tisuća tona kukuruza

05.08.2022.

13:47

Autor: Tamara Marković/Dnevnik u podne/HRT

Brod sa ukrajinskim žitom na putu prema Istanbulu

Brod sa ukrajinskim žitom na putu prema Istanbulu

Foto: Yoruk Isik / Reuters

Nastavljaju se napori za ublažavanje globalne prehrambene krize uzrokovane ratom. Iz Odese i Čornomorska brodovi prepuni ukrajinskog kukuruza krenuli su prema Turskoj. Rat u Ukrajini bit će tema najavljenog sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s turskim kolegom Recepom Erdoganom u Sočiju. Istodobno, dok diplomacija radi svoje, u Ukrajini traju žestoke borbe.

58 tisuća tona kukuruza krenulo je iz Odese i Čornomorska put Istanbula. Tri do vrha natovarena broda bit će pregledana u Zajedničkom koordinacijskom centru, nakon čega plove prema krajnjim odredištima.

Istodobno s naporima za zaustavljanje globalne prehrambene krize, traju i oni za oslobođenje okupiranih područja. U Hersonskoj regiji ukrajinska se vojska suočava s velikim izazovom i pitanjem može li u svoje ruke vratiti taj strateški važan grad koji su Rusi zauzeli još u prvim danima rata.

AI oštro osudio ukrajinsku ratnu taktiku

Ukrajinsku ratnu taktiku oštro je osudio Amnesty International. U izvješću navodi da je Ukrajina u 19 gradova i sela prekršila međunarodno pravo tako što je postavljajući vojne baze u bolnice i škole - ugrozila civile.

- Vidjeli smo danas potpuno drukčije izvješće Amnesty Internationala, koji nažalost pokušava amnestirati terorističku državu i prebaciti odgovornost s agresora na žrtvu. Ne može postojati nijedan uvjet pod kojim bi bilo kakav ruski napad na Ukrajinu postao opravdan. Ako netko sastavi izvješće tako da se žrtva i agresor čine sličnima, te se ignorira što je činio agresor, ono se ne može tolerirati, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajina traži pravdu za stradale zarobljenike pukovnije Azov

Ukrajinske vlasti pravdu traže i za 53 stradala zarobljenika pukovnije Azov. Obitelji poginulih Azovaca žele odgovore nakon pokolja u zatvoru u Olenivki koji je Kijev proglasio činom javne egzekucije.

Međunarodni Crveni križ još nije uspio pristupiti zatvoru u Olenivki i provjeriti popis imena poginulih i ozlijeđenih zatvorenika. Obitelji Azovaca time su uskraćene za informacije o sudbinama svojih najmilijih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!