19:26 / 02.05.2022.

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/IMS/HRT

Izbjeglički kampovi u Slovačkoj - granicu u oba smjera prelazi jednak broj osoba

Izvješće sa ukrajinsko-slovačke granice

Izvješće sa ukrajinsko-slovačke granice

Foto: HTV / HRT

Ekipe HRT-a od početka ruske invazije prate izbjegličku krizu. Više od 5,5 milijuna Ukrajinaca od tada je napustilo svoju zemlju. Dio njih u međuvremenu se i vratio. Na granici između Ukrajine i Slovačke je Ivana Perić, koja je izvijestila da je na dva slovačko-ukrajinska granična prijelaza koje je ekipa HRT-a danas obišla situacija slična. Uz oba su postavljeni kampovi, a za izbjeglice brinu razne organizacije i volonteri. 

Danas su obišli su dva prijelaza, Mali Berezni, Ublja te Višne Nemecke.

- Na Ublji je tijekom dana ušlo oko 200 ukrajinskih izbjeglica, gotovo isto toliko ih je i izašlo iz Slovačke. Na ovom prijelazu, na kojem je u počecima dnevno u zemlju ulazilo oko 15.000 izbjeglica, također nema gužvi. izvijestila je Ivana Perić.

Navela je da je, prema službenim podacima, koji se zbrajaju poslije ponoći, jučer na ovom graničnom prijelazu u Slovačku ušlo 2400 izbjeglica, izašlo 2200.

Uz oba granična prijelaza postavljeni su kampovi, a za izbjeglice se skrbe volonteri, liječnici, organizacije poput Malteškog reda, Caritasa, Crvenog križa. Tu je i vojska i policija. Izbjeglice se u kampovima na granici zadržavaju oko sat-dva, nakon čega ih se autobusima prevozi u kampove Mihalovce ili Humane, gdje se registriraju te upućuju na privremeni smještaj ili tranzit prema drugim zemljama Europe. 

- Situacija je na ovom graničnom prijelazu stabilna. Specifično je za posljednjih nekoliko dana da jednak broj osoba prelazi granicu, onih što dolaze u Slovačku i onih koje napuštaju zemlju, rekla je Agnesa Kopernicka, službenica Odjela za medije slovačke policije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!