15:15 / 15.10.2021.

Autor: Dražen Stefanov/HRT/IMS/V.G.

Britanski konzervativac izboden na smrt, već drugo ubojstvo parlamentarnog zastupnika u pet godina

Izboden britanski zastupnik

Izboden britanski zastupnik

Foto: Andrew Couldridge/UK Parliament/Jessica Taylor / Reuters

Ubijen je britanski konzervativni zastupnik David Amess. Nakon susreta s biračima u svojem izbornom okrugu nožem ga je napao muškarac. Preminuo je od ozljeda. To je treći napad na britanske parlamentarce u posljednjih desetak godina. Motivi napada još se utvrđuju.


Britanski zastupnik Konzervativne stranke David Amess preminuo je nakon što je izboden nožem u crkvi tijekom susreta s biračima iz svoje izborne jedinice. Nepoznati muškarac ušao je u crkvu i Amessu zadao više ubodnih rana. Uz helikoptersku hitnu pomoć, policija je odmah stigla na mjesto događaja i zatvorila sve okolne ceste.

- Naši policajci stigli su na mjesto događaja u roku od nekoliko minuta. Pronašli su Davida Amessa kako nepomočno leži na tlu. Zadobio je više ubodnih ozljeda. Časnici i bolničari hitne pomoći radili su izuzetno naporno kako bi spasili Sir Davida. Nažalost, preminuo je na mjestu događaja, rekao je Ben-Julian Harrington, načelnik policije, Essex, London.

Dvadesetpetogodišnji muškarac osumnjičen za ubojstvo ubrzo je uhićen, a pronađen je i nož kojim je počinio ubojstvo.

- David je bio čovjek koji je strastveno vjerovao u ovu zemlju i u njenu budućnost. Izgubili smo sjajnog javnog službenika i voljenog prijatelja, naše su misli uz njegovu obitelji, poručio je Boris Johnson, britanski premijer.

69-godišnji zastupnik Konzervativne stranke David Amess ušao je u parlament 1983. godine kao konzervativni zastupnik za Basildon. Bio je istaknuti borac protiv pobačaja te borac za prava životinja.

Evo što o tragičnom događaju kažu građani:

- David bi vam uvijek pokušao pomoći ako je mogao. Uvijek je bio vrlo pristupačan i izuzetno vrijedan. Putovao sam kući vlakom iz Londona, ponekad u 10 sati navečer i vidjeli biste Davida kako se vraća s posla, razgovarao bi s ljudima u vlaku.

- Da, on je bio vrlo ljubazna osoba. Pomogao mi je u rješavanju jednog problema. Nismo ni zamišljali da se ovakve stvari mogu događati.

- Osjećam šok jer sam nekoliko puta sreo Davida Amessa. Tužno.

Napad na Amessa podsjetio je na događaj iz 2010. kada je zastupnik laburista Stephen Timms preživio napad nožem u svom uredu, ali i na 2016. kada je zastupnica laburista Jo Cox ubijena vatrenim oružjem tek nekoliko dana prije referenduma o Brexitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!