07:38 / 26.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Izbori na Islandu: vlada na putu da zadrži većinu, jača desni centar

Vlada na putu da zadrži većinu, jača desni centar

Vlada na putu da zadrži većinu, jača desni centar

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vladajuća koalicija ljevice i desnice na Islandu na putu je da zadrži većinu nakon parlamentarnih izbora u subotu, pokazuju u nedjelju rano ujutro djelomični rezultati, ali lijevo orijentirani ekološki pokret premijerke Katrin Jakobsdottir gubi potporu u odnosu na svoja dva saveznika s desnice.

U nedjelju rano ujutro, s prebrojanih oko trećinu glasova, savezu se pripisuje 38 od 63 mjesta u parlamentu, iako nije sigurno da će tri stranke nastaviti vladati zajedno.


Veliki pobjednik je Stranka napretka (desni centar), koja je na putu da od pokreta Lijevo-zeleni, premijerke Jakobsdottir, preuzme rang druge stranke na Islandu, iza neuništive Stranke neovisnosti (konzervativne) bivšeg premijera Bjarnija Benediktssona.


Prema projekcijama, ova potonja stranka bi osvojila 24,3 posto glasova i 16 (stabilnih) od 63 mjesta u Parlamentu, dok bi naprednjaci predvođeni Sigurdurom Ingijem Jóhannssonom osvojili 13 mandata sa 16,5 posto glasova, pet više nego na prethodnim izborima 2017. Pokret Lijevo-zeleni dobio bi 14,7 posto glasova i devet mjesta u parlamentu, dva manje nego prije četiri godine.


Troje stranačkih čelnika složilo se o tome da će započeti raspravu o održavanju postojeće vladajuće većine dobiju li potreban broj glasova.


Ovu europsku zemlju koja nije članica EU-a, s otprilike 360.000 stanovnika, posljednje četiri godine vodi premijerka Katrin Jakobsdottir. Ona je popularna u zemlji, ali je njezin Lijevo-zeleni pokret izgubio dio podrške nakon prošlih parlamentarnih izbora 2017. kada je formirana neuobičajena koalicijska vlada s konzervativnom Strankom neovisnosti i liberalnom Strankom napretka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!