09:29 / 25.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Glavni kandidati u lovu na posljednje glasove uoči njemačkih izbora

Glavni kandidati u lovu na posljednje glasove

Glavni kandidati u lovu na posljednje glasove

Foto: Michaela Rehle / REUTERS

Olaf Scholz i Armin Laschet, od kojih će jedan najvjerojatnije biti novi njemački kancelar, imat će posljednje predizborne nastupe u subotu uoči nedjeljnih izbora.

Ankete pokazuju malu razliku među njima, s tim da je umjereni ljevičar Scholz u prednosti pred konzervativnim Laschetom za samo 3 postotna boda. Kancelarka u odlasku Angela Merkel, koja je vodila najveće europsko gospodarstvo gotovo 16 godina, podržat će svog kolegu demokršćana Lascheta na predizbornom nastupu u njegovu rodnom gradu Aachenu na francuskoj granici.


Scholz iz Socijaldemokratske stranke (SPD) bit će bliže glavnom gradu, s posljednjim događajem u sklopu kampanje u državi Brandenburgu.


Treća kandidatkinja za kancelarku Annalena Baerbock iz Zelenih službeno je u subotu završila svoju kampanju. Budući da je sada u anketama na trećem mjestu, njezin izbor smatra se malo vjerojatnim. No očekuje se da će njezina stranka uvelike poboljšati svoje rezultate u odnosu na prošle izbore 2017., pa čak i da će biti dio buduće koalicijske vlade.


Većina promatrača očekuje da će rezultat glasanja biti trostrana koalicija, ali nije jasno tko će u njoj biti. Uspije li Laschetov blok Kršćanskih demokrata i Kršćansko-socijalne unije (CDU/CSU) postići vodstvo, onda će to vjerojatno biti koalicija desnog centra. U slučaju trijumfa SPD-a, Njemačka bi mogla malo ili snažno zaokrenuti ulijevo, ovisno o tome koga Scholz odabere za svoje koalicijske partnere.


Druga je mogućnost da Njemačka nastavi svoju sadašnju "veliku koaliciju" SPD -a i CDU/CSU -a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!