BiH: Hoće li biti još veća kriza poslije izbora?

22.04.2022.

20:06

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

BiH: Hoće li biti još veća kriza poslije izbora?

BiH: Hoće li biti još veća kriza poslije izbora?

Foto: - / Shutterstock

Nakon neuspjelih pregovora o izmjenama izbornog zakona, sve je izglednije da će se izbori u Bosni i Hercegovini početkom listopada održati prema starom izbornom zakonu. Provedba izbora prema zakonu koji nije usklađen s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava samo će produbiti krizu u toj zemlji, poručili su iz Mostara europski zastupnici iz grupacije Konzervativaca i reformista.

Izborno povjerenstvo BiH objavljuje da će raspisati izbore, iako bi na njima drugi mogli Hrvatima izabrati njihove predstavnike.

- Tako da će CIK u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima na sjednici 4. svibnja koje će biti zakazana u deset sati ujutro donijeti odluku o raspisivanju općih izbora 2022. godine, rekao je predsjednik Središnjega izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović.

Danas stiže odgovor iz Hrvatskog narodnog sabora BiH. Žurno je sazvana sjednica Doma naroda parlamenta za utorak. Na njoj će Dragan Čović predložiti izmjene Izbornog zakona.

- Time bi potpuno proveli presudu Ustavno suda u predmetu Ljubić i imali legitimne predstavnike unutar klubova u Domu naroda Federacije, a što se tiče Predsjedništva nismo promijenili puno stvari, kazao je predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragan Čović

Ako bi prijedlog prošao, izbori bi se mogli nesmetano održati. U suprotnom, europarlamentarci koji su danas bili u Mostaru, očekuju još veću krizu poslije izbora.

- Europski parlament smatra velikom opasnošću vrlo velik utjecaj Rusije preko Republike Srpske, mogućnost destabilizacije ovog područja, ali i jednako tako bošnjačkog unitarizma koji je potpomognut financijskom pomoći iz islamskih zemalja i smatramo da je europski put BiH u tom teškom geopolitičkom položaju uvjerljivo najbolji, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Ladislav Ilčić.

Iz Hrvatskog narodnog sabora poručuju da na svaku odluku Izbornog povjerenstva imaju odgovor, a cilj je da Hrvati ostanu ravnopravan politički narod u BiH.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!