Izbori u BiH u jeku političke krize zbog neizmijenjenog izbornog zakona

01.10.2022.

19:39

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/HRT

BiH je na raskrižju, procjenjuju promatrači

BiH je na raskrižju, procjenjuju promatrači

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Sutra se u Bosni i Hercegovini održavaju opći izbori. Biraju se članovi državnog predsjedništva i parlamenta, predsjednici i parlamenti entiteta Republike Srpske i Federacije BiH te skupštine deset županija u Federaciji. Izbori u BiH održavaju se u jeku velike političke krize zbog neizmijenjenog izbornog zakona.

Od jutros u Bosni i Hercegovini predizborna šutnja. Posvuda još samo plakati političkih stranaka i njihovih kandidata. Hrvati na izbore izlaze s očekivanjima da će sačuvati status konstitutivnog naroda.


- Hoćemo da se kroz ovaj proces riješi pitanje izbornog zakonodavstva da imamo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama i da što prije napravimo vlast nakon ovih izbora. Nadam se da će taj demokratski proces u nedjelju tako i okončati, rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.


Za završetak izbornog procesa i uspostavu vlasti visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt mora nametnuti izmjene izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu Ljubić.


- Želimo da odnosi ovdje i poštovanje prema Hrvatima bude utemeljeno na načelu ravnopravnosti. Hrvati traže samo da budu ravnopravni, ni manje ni više, da nema izbornog inženjeringa, da nema prevara, jer samo tako, s povjerenjem i međusobnim poštovanjem, može se graditi funkcionalna Bosna i Hercegovina, poručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.


- Iako, nažalost, izborni zakon nije promijenjen kako smo se nadali, sukladno našim očekivanjima, nadam se da će ipak visoki predstavnik iskoristiti svoje ovlasti, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


Visoki predstavnik zasad je nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona. Teže će se, kaže, dogoditi izborne prijevare. No, dvojbe izaziva pravilo Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da glasački paravan bude okrenut prema biračkom odboru i promatračima kako bi se, navodno onemogućilo fotografiranje ili pak zamjena glasačkih listića. Ti listići moraju biti ovjereni sigurnosnim pečatom i potpisom člana biračkog odbora na glasačkom mjestu. No, nije poznato tko kontrolira člana biračkog odbora.


- U ove izbore idemo po neizmijenjenim izbornim pravilima, a to znači da u Federaciji bošnjački narod kao mnogobrojniji uvijek može izabrati dva člana Predsjedništva, što su nam praktično i izabrali tri puta uzurpirajući poziciju hrvatskog člana Predsjedništva, rekla je Borjana Krišto, kandidatkinja HNS-a za Predsjedništvo BiH.


BiH je na raskrižju, procjenjuju promatrači. Od izbornih rezultata ovisit će hoće li zemlja izaći iz političke krize ili pak tonuti u još dublju krizu i neizvjesnost.

Jedne od najneizvjesnijih izbora u BiH iz Mostara prati Ivica Đuzel koji se za Dnevnik javio iz Mostara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!