Trkanjec: Moguće da već večeras dobijemo pobjednika izbora u Turskoj

14.05.2023.

19:38

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

Željko Trkanjec

Željko Trkanjec

Foto: HTV / HRT

Turska danas na najvažnijim izborima u posljednjih nekoliko desteljeća bira parlamentarne predstavnike i predsjednika. Riječ je o povijesnim izborima na kojima bi predsjednik Erdogan mogao biti svrgnut nakon 20 godina.

Biračka mjesta u Turskoj zatvorena su u 16 sati. Obrađeno je više od 30 posto glasova. Za razliku od predizbornih anketa, trenutno je u vodstvu Erdogan.

- Očekivalo se da Erdogan bude vodeći u samom početku jer stižu glasovi iz velikih gradova u kojima on ima i dalje snažan utjecaj, a onaj dio Turske gdje gubi na podršci, to je prostor poharan potresom gdje je većinsko kurdsko stanovništvo. Kad stignu glasovi iz tog područja, očekuje se da će Kilicdaroglu imati nešto veću podršku, rekao je za Dnevnik HTV-a Željko Trkanjec, kolumnist Jutarnjeg lista.

U ovom trenutku razlika je oko 10 posto, s trendom pada Erdogana.

- Čini se da taj trend pokazuje da bismo mogli doći blizu situacije gdje su izjednačeni, ustvrdio je Trkanjec.

Smatra da ćemo već večeras imati dosta jasnu sliku smjera kojim će Turska nakon ovih izbora.

- Ako i dođe do izjednačenosti, bit ćemo svjesni da je pred nama drugi krug. Moguće je da večeras, za razliku od svih predviđanja, dobijemo i pobjednika predsjedničkih i parlamentarnih izbora, rekao je.

Erdoganova stranka vodi u izborima za parlement, što je bilo i očekivano.

- Za nju se znalo da će biti najveća stranka u parlamentu, oni su puno bolji od republikanske stranke koju vodi šef opozicije, čak 15-ak posto razlike, ali i tu se vidi trend pomaka kako stižu glasovi iz područja koji nisu skloni Erdoganu. Možemo očekivati situaciju da imamo predsjedničkog pobjednika i da imamo čistu situaciju u parlamentu, da znamo da nitko nema većinu u parlamentu što će biti problem za nastavak politike, rekao je Trkanjec.

U slučaju da pobijedi Kilicdaroglu, a u parlamentu Erdoganova stranka - Turskoj slijedi kohabitacija s kojom nema nikakvog iskustva.

- Ona je imala parlamentarni sustav u kojem je predsjednik bio nositelj stabilnosti cijele zemlje. Parlament je donosio odluke. U ovoj situaciji bi imali podijeljenost, predsjednika jedne stranke i parlament koji definira druga stranka. To je nešto za što Turska nije spremna, poručio je Trkanjec.

U svakom slučaju postoje tri jaka bloka - Erdoganova stranka AKP, opozicijska republikanska stranka CHP i kurdska stranka HDP.

- Za HDP trenutno nismo dobili nikakve rezultate, a očekivalo se da dobije 10 do 12 posto glasova. Ako se prikloni opozicijskom bloku, što se očekivalo, tada bi oni mogli imati većinu u parlamentu, to znači da mogu blokirati Erdoganove odluke, rekao je Trkanjec.

Istaknuo je kako su ovo izbori koji definiraju budućnost Turske - nakon 20 godina Erdoganove vladavine koji je dubinski promijenio zemlju.

- U državi koja je imala snažan nametnuti sekularizam ojačao je islamističku svijest. Svi islamistički glasovi su uz njega. Turska je postala veliki globalni igrač, rekao je.

Pobijedi li Kilicdaroglu, bit će ključno kako će se u tom slučaju nositi šesteročlana koalicija.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!