Što očekivati od turskih predsjedničkih izbora?

13.05.2023.

09:56

Autor: M.M./HRT

Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar

Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Turska sutra izlazi na predsjedničke izbore, na kojima će se odlučivati između aktualnog predsjednika Tayipa Erdogana i oporbenog prvaka Kemala Kilicdaroglua koji bi vratio demokraciju i popravio odnose sa Zapadom naravno ako pobijedi. Sistemski nepotizam, slaba ekonomija koja posustaje pod udarom inflacije i devalvacije nacionalne valute glavna su pitanja uoči nedjeljnih izbora.

Što očekivati od turskih predsjedničkih izbora, tko ima veću potporu birača, ali i zapadnih saveznika, ponajprije SAD-a, pitali smo Denisa Avdagića, vanjskopolitičkog analitičara.

- Situacija je prilično napeta, to pokazuju i ankete. Vidimo napetost i nervozu kod samog Erdogana. Njegova vladavina traje preko 20 godina. Mnoštvo je onih koji su interesno vezani uz njega i gubitak izbora mijenja čitavu krvnu sliku turskog društva, a mnogo je onih koji su umreženi i koristili su njegovu vladavinu, rekao je Avdagić.

Istaknuo je kako ankete duže vrijeme pokazuju da je situacija dosta blizu tome da možemo govoriti o promjeni vlasti.

- Je li Kilicdaroglua u dovoljnoj prednosti da već sutra dođe do smjene na predsjedničkoj razini, to ćemo vidjeti, rekao je. 

Avdagić je rekao kako je Turska zemlja koja je jako gospodarski vezana sa Zapadom, a energetski s Rusijom.

- Posve je jasno kako će s promjenama stvari izgledati drugačije. Ja očekujem da će, u slučaju Kilicdarogluaove pobjede, Švedska vrlo brzo biti primljena u NATO, odnosno da će se ovaj veto isključiti. Erdogan ga je često koristio, bio je problematičan saveznik, istaknuo je Avdagić.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!