Čović odbacio mogućnost brisanja konstitutivnih naroda iz Ustava, nudi i kompromis

16:16 / 03.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je mogućnost brisanja Hrvata kao konstitutivnog naroda iz Ustava BiH te ponudio kompromisno rješenje da se i manjinama omogući kandidiranje i biranje u Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda.

- Vrlo jasno, nismo spremni izbrisati ime Hrvat iz Ustava bez obzira radi li se o Predsjedništvu, Domu naroda ili institucijama koje su kroz ustav povezane. Nema eliminiranja konstitutivnih naroda iz ustava. Dapače, razgovaramo o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Prijedlog da se u sklopu izborne reforme u BiH, u kojoj između lokalnih političara posreduju predstavnici administracije SAD-a, posebni izaslanik Matthew Palmer i direktorica za Aziju i Europu u Službi za vanjsko djelovanje Europske unije Angelina Eichhorst, izbrišu nacionalni prefiksi kako bi se omogućilo i predstavnicima manjina da se kandidiraju iznijeli su predstavnici Venecijanskoga povjerenstva. Takav prijedlog odnosi se na izbor članova BiH Predsjedništva i državnog Doma naroda. Podržavaju ga predstavnici bošnjačkih stranaka, dok hrvatski predstavnici, čiji je narod tri i pol puta manje brojan, strahuju da bi u tome slučaju posve izgubili mogućnost utjecaja na biranje svojih predstavnika u državna tijela.

Po Čovićevim riječima moguće je nadograditi Ustav BiH tako da se umjesto brisanja triju naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, doda da oni predstavljaju i građane koji se ne izjašnjavaju kao ta tri konstitutivna naroda.

- Mi smo ponudili alternativu za Predsjedništvo BiH i za Dom naroda tako da uz naziv Hrvat stoji 'i oni koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda'. To je model da se svatko može kandidirati, te biti i izabran, pojasnio je. Unatoč poprilično udaljenim stajalištima hrvatske i bošnjačke strane o izbornoj reformi, Čović ipak vjeruje da je moguće napraviti iskorak kako bi se postigao dogovor o izbornoj reformi.

Pri tome je posebno istaknuo kako je važan nastavak potpore administracije EU i SAD-a, za koje je rekao da su zabrinuti zbog stanja u BiH.

- BiH je izloženija je nego ikada politički, sigurnosno, ekonomski. Izaći iz toga možemo uz euroatlantski put. Ako su stvarno zabrinuti za izvorište krize koja se može proširiti na sve strane onda nas žurno trebaju dovesti unutar procesa približavanja EU kako bi se na tome putu prilagođavali, dodao je čelnik HNS-a BiH.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je danas da neki ljudi iz SDA sve vrijeme govore da je Hrvatska agresor, da su Tuđman i Šušak isti kao Karadžić i Mladić. To govori član Predsjedništva BiH, koji onda mrtav hladan dođe u Vukovar, kao da se ništa nije dogodilo, istaknuo je Milanović.

- Ja u društvu s takvim ljudima ne želim bit. Opet mogu ponoviti, ja ga nisam pozvao, a ono što sam rekao je tisuću puta uravnoteženije. Rekao sam da Srebrenica nije isto što i holokaust, i Jasenovac. Nije isto. To je težak zločin s elementima genocida što je i sud utvrdio, kazao je Milanović.  

A član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istaknuo je u priopćenju da su izjave predsjednika Milanovića ispod razine ozbiljnog državničkog ponašanja. Među ostalim, Džaferović ističe da sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir europske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikovoj stranci i HDZ-u BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!