19:32 / 12.11.2021.

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/P.F./HRT

BiH na raskrižju - kojim će putem?

Sarajevo

Sarajevo

Foto: Dnevnik / HRT

Bosna i Hercegovina posljednjih je tjedana u fokusu američke diplomacije. Nastoji se riješiti, prema mnogima, najdublja politička kriza od rata u kojoj se spominju i oružani sukobi. Ako se kriza nastavi, prijeti politički raspad BiH u sljedećih 18 mjeseci, upozorila je Međunarodna krizna skupina, dok američki diplomati naizmjenično dolaze u BiH. Ima li rješenja?

Iako je visoki američki dužnosnik Gabriel Escobar umirio bosanskohercegovačku javnost da rata neće biti, najvažnije pitanje kao što je izborna reforma palo je u drugi plan, ocjena je promatrača.

- S jedne strane upecali su se na ovaj spin u bosanskohercegovačkoj javnosti gdje smo odjednom iz politički čiste situacije svog fokusa na izmjene izbornog zakona upali u situaciju da američki predstavnik jednostavno kaže da neće biti rata. Ako to zadovoljava bosanskohercegovčko društvo i američku diplomaciju onda smo u ozbiljnom problemu, smatra dr. sc. Dražen Barbarić sa Sveučilišta u Mostaru.

Osobito su u problemu i najmalobrojniji Hrvati.

Poučeni dosadašnjim iskustvom u nametanju političkih predstavnika, osobito člana Predsjedništva BiH, Hrvati u Bosni i Hercegovini s nepoverenjem gledaju na prijedloge izmjena izbornog zakona u kojemu bi se brisao nacionalni predznak.

- Ovdje postoje tri konstitutivna naroda i ostali. Svi moraju nešto dobiti uključujući i ove ostale. Odrecite se nečega, napustite te tvrde ušančene rovove, istaknula je Senka Kurt, glavna urednica portala Interwiew.ba Sarajevo.

A politički rovovi u BiH nikad dublji. Escobar hvali zapadni Balkan i preporučuje Europskoj uniji.

- Balkan je ekonomski najbrže rastući dio Europe i upravo zbog toga Europa to treba prepoznati i učiniti sve da Balkan postane dio Europske unije, rekao je  Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Slične ideje zagovara i Dodik samo pod imenom Otvoreni Balkan, na koji u Sarajevu sumnjičavo gledaju.

- Oni misle da je to nekakva velikosrpska priča i to njima treba adresirati, a ne meni. Kod mene su otvorena vrata za Otvoreni Balkan, istaknuo je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

- To je svojevrsna kompenzacija s obzirom da apsolutno ne mogu riješiti problem Kosova, rekao je dr. sc. Dražen Barbarić sa Sveučilišta u Mostaru.

BiH je na raskrižju, slažu se svi. Kojim će putem znat će se do kraja godine, dokad se mora donijeti novi izborni zakon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!