Izetbegović neće podnijeti ostavku iako je ostao bez vlasti

29.04.2023.

14:56

Autor: M.M./Hina/HRT

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbacio je u subotu mogućnost da odstupi, dan nakon što je ta najveća bošnjačka stranka izbačena iz vlasti u Federaciji BiH i ranije na razini države, a on poražen u utrci za bošnjačkog člana kolektivnog predsjedništva BiH.

Ne mijenja se struktura onih koji pobjeđuju, ne mijenja se ni trener, ne mijenja se tu ništa bitno, rekao je Izetbegović u intervju za televiziju Hayat upitan o pozivima da napusti poziciju predsjednika stranke.

Parlament Federacije BiH je u petak izabrao novu vladu na čelu s predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem, a čine je još ministri iz bloka stranaka Naroda i pravde te Naše stranke zajedno sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Hrvatske stranke su tako prvi put ušle u koaliciju sa SDP-om i njemu bliskim strankama umjesto s SDA čijeg su predsjednika optuživali za opstrukciju izbornih reformi i narušavanje hrvatsko-bošnjačkih odnosa.

SDA nema ni u aktualnom sazivu državnog Vijeća ministara BiH, a Izetbegović je ranije izgubio u utrci za bošnjačkog člana državnog predsjedništva od SDP-ova Denisa Bećirovića.

Kongres SDA na kojemu bi se trebalo birati novo vodstvo zakazan je za rujan. Najsnažniji u kritiziranju Izetbegovića je zastupnik te stranke u državnome parlamenru Šemsudin Mehmedović, poznat po radikalnim strajalištima.

Dosad nitko od istaknutih članova stranke nije javno pozvao Izetbegovića da podnese ostavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!