15:51 / 30.07.2018.

Autor: M.M./Hina

Izetbegović: RH Pelješkim mostom ugrožava suverenitet BiH

-

-

Foto: - / -

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će poduzeti odgovarajuće korake pred međunarodnim institucijama.
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je kako početak gradnje Pelješkog mosta predstavlja "flagrantno kršenje suvereniteta" njegove zemlje, te je najavio kako će stoga biti poduzete odgovarajući koraci pred međunarodnim institucijama.

Izetbegović se očitovao posebnom izjavom dostavljenom lokalnim medijima ističući kako gradnjom mosta Hrvatska ignorira protivljenje tijela vlasti tom projektu, krši odredbe Konvencije UN-a o pravu mora i ugrožava pravo BiH na pristup otvorenome moru.

Hrvatsku je optužio kako već dvanaest godina izbjegava postići dogovor s BiH o razgraničenju koji bi, po njegovu sudu, morao prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoj teritorij.

BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava garantirana Konvencijom UN-a, stoji u Izetbegovićevoj izjavi uz podsjećanje kako je Predsjedništvo BiH 2007. godine posebnim zaključkom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje granične crne na moru i pravo pristupa BiH otvorenome moru.

Izetbegović tvrdi kako je to jedinstveno i jasno stajalište države BiH koje se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjalo te kako je Hrvatska o tome opetovano informirana, baš kao i Europska komisija.

Zvizdić traži od Plenkovića obustavu gradnje Pelješkog mosta

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga moli da Hrvatska obustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje granice na moru između dvije države, priopćeno je iz Zvizdićeva ureda.

Zvizdić je Plenkoviću poručio kako sa žaljenjem konstatira da Hrvatska nije iskazala spremnost da se dogovorno nađu odgovarajuća rješenja za granice na moru, a početak radova na izgradnji Pelješkog mosta drži gestom koja je protivna službenim stajalištima tijela vlasti Bosne i Hercegovine, međunarodnom pravu i pozitivnoj praksi dobrosusjedskih odnosa.

Pozivam vas da ovo moje pismo shvatite kao finalnu molbu vama i nadležnim tijelima Republike Hrvatske da, u duhu dobrosusjedskih odnosa inicirate obustavljanje svih aktivnosti koje se odnose na izgradnju Pelješkog mosta do postizanja bilateralnog sporazuma o pravima i obvezama naših zemalja u sukladno odredbama Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, stoji u pismu koje je dostavljeno i Jean-Claude Junckeru, predsjedniku Europske komisije, Corini Cretu, povjerenici Europske komisije za regionalnu politiku i Violeti Bulc, evropskoj povjerenici za promet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!