Izrael gađao ciljeve u Gazi, u Tel Avivu sirene zbog raketa

10.05.2023.

16:36

Autor: Hina/HRT/A.V.

Izrael gađao ciljeve u Gazi

Izrael gađao ciljeve u Gazi

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Izraelske zračne snage u srijedu su drugi dan gađale ciljeve Islamskog džihada u Gazi gdje su poginule četiri osobe, a palestinski militanti raketirali su izraelski teritorij zbog čega su se oglasile sirene i stanovnici Tel Aviva bježali u skloništa. 


Deseci raketa bili su ispaljeni s Pojasa Gaze prema Izraelu, nedugo nakon novih izraelskih napada u kojima su poginule četiri osobe na palestinskom teritoriju čime je broj žrtava od utorka narastao na 19, prenosi agencija AFP. 

Riječ je o najvećoj eskalaciji između palestinskih oružanih skupina i Izraela od kolovoza 2022. dodaje, francuska agencija.

Izraelske sirene oglasile su se zbog raketiranja s Pojasa Gaze i odjekivale su u sektoru Tel Aviva, komercijalnoj prijestolnici Tel Avivu, 60 km sjeverno od Gaze, ali i u gradovima Sderot, Ašhod i Aškelon.  

Za sada nema vijesti o žrtvama u Izraelu, iako su lokalni mediji izvijestili da je pogođena kuća u gradu Sderotu. Hitne službe navode da nije bilo ozlijeđenih. 

Prema izraelskim sigurnosnim izvorima, ispaljeno je više od 60 raketa u 45 minuta iz Gaze.

Izraelski sustav protuzračne obrane presreo je rakete iznad Ašeklona i na jugu Izraela, javljaju dopisnici AFP-a.

Odgovornost za raketiranje izraelskog teritorija preuzelo je zajedničko zapovjedništvo palestinskih militantnih skupina, javlja Reuters.

Izraelska vojska je rekla da je pokušavala preventivno pogoditi mjesta odakle se ispaljuju rakete, dok su eksplozije potresale različite točke, uključujući ono što su svjedoci opisali kao logor za obuku u sjevernom dijelu Pojasa Gaze i otvoreno područje na jugu.

U Gazi je ministarstvo zdravstva potvrdilo četiri žrtve izraelskih napada Izrael je u utorak pokrenuo niz napada za koje je rekao da su bili usmjereni na više vođe Islamskog džihada odgovorne za planiranje napada na Izrael. U udarima je ubijeno najmanje 10 civila, kao i tri viša zapovjednika.

- Ne namjeravamo čekati dok lansiraju (rakete), rekao je izraelski ministar sigurnosti Avi Dichter za radio Kan nakon ponovnih napada na Gazu u srijedu.

- Ako se lansiranja mogu spriječiti ili prekinuti, ako se posade za lansiranje mogu pogoditi - sve to u konačnici stvara odvraćanje, rekao je. 

Ranije u srijedu, izraelske snage ubile su dvojicu Palestinaca koji su na njih otvorili vatru u Kabatiji, na okupiranoj Zapadnoj obali. Islamski džihad tvrdi da su njih dvojica njihovi pripadnici.

U Gazi su tvrtke i škole zatvorene, Izrael svoja dva trgovačka i prometna prijelaza s Gazom drži zatvorenima. Tim bi se potezom zaustavio ulazak robe, goriva i humanitarne pomoći, kao i pacijenata koji se liječe u bolnicama na Zapadnoj obali i u Izraelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!