Izrael ispalio projektile na Libanon dan nakon raketnih napada

05.08.2021.

12:21

Autor: I.Z./HRT/Hina

Izraelska vojska priprema se za napad

Izraelska vojska priprema se za napad

Foto: Shutterstock / arhiva

Izraelski borbeni zrakoplovi danas su lansirali projektile na lokacije "koje se koriste za terorizam" u Libanonu, dan pošto su raketni napadi iz Libanona pojačali napetosti u regiji.

Izraelska vojska objavila je da će Libanon smatrati odgovornim za sve akcije s libanonskog teritorija nakon što je napala lokacije u južnom Libanonu te upozorila protiv novih napada na izraelski teritorij i stanovništvo.

Jučer su ispaljene tri rakete iz Libanona na Izrael, a samo dvije su dospjele na izraelski teritorij, navela je vojska. Izrael je odmah reagirao. Libanonske sigurnosne snage objavile su da je šest izraelskih granata palo na njihov teritorij.

Nema izvještaja o ozlijeđenima ni s jedne strane.

Izrael i Libanon tehnički su u ratu, a napetosti rutinski jačaju na granici. Veći dio neprijateljstva povezan je s Hezbolahom kojemu je sjedište u Libanonu i koji ima snažne veze s libanonskom vladom te smatra Izrael najvećim neprijateljem.

Sjedinjene Države osudile su raketne napade naoružanih skupina sa sjedištem u Libanonu na Izrael, objavio je jučer State Department i najavio da će ostati angažiran s izraelskim i libanonskim partnerima radi smirivanja situacije.

- Potpuno osuđujemo raketne napade naoružanih skupina, sa sjedištem u Libanonu, na Izrael, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!