23:04 / 30.07.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Tristo Palestinaca ranjeno u sukobu s izraelskom vojskom na Zapadnoj obali

Tristo Palestinaca ranjeno u sukobu s izraelskom vojskom

Tristo Palestinaca ranjeno u sukobu s izraelskom vojskom

Foto: Mussa Qawasma / REUTERS

Oko 270 Palestinaca ranjeno je u petak na okupiranoj Zapadnoj obali u sukobu s izraelskim vojnicima tijekom prosvjeda protiv izraelske kolonizacije i na pokopu mladog Palestinca ubijenog dan ranije, priopćio je palestinski Crveni polumjesec.

Većina ih je ranjena u Beiti, na sjeveru, blizu Nablusa, gdje se izraelska vojska redovito sukobljuje sa stanovnicima koji od sredine svibnja prosvjeduju protiv izgradnje divljeg židovskog naselja u blizini. Potonje je evakuirano i čuva ga izraelska vojska dok izraelske vlasti ne odluče o njegovoj sudbini.


Većina žrtava je zadobila ozljede zbog udisanja suzavca, pedesetak ih je ranjeno gumenim a sedmero pravim metcima, navodi Crveni polumjesec.


Kako navodi izraelska vojska, oko 150 Palestinaca je gađalo vojnike kamenjem i zapaljenim gumama, a ovi su uzvraćali "sredstvima za rastjerivanje prosvjednika" i hitcima.


U sličnim okršajima prošlog tjedna ozlijeđeno je 320 ljudi, izvijestio je Crveni polumjesec, većina suzavcem. Sedamnaestogodišnji Palestinac je umro dan nakon ranjavanja iz vatrenog oružja. Četrdesetjednogodišnji Palestinac je ubijen u utorak navečer u izraelskoj pucnjavi na ulazu u Beitu.


Nešto južnije, u Beit Ommaru, izbili su sukobi u petak na pokopu 20-godišnjeg Palestinca. On je umro od rana koje je dan ranije zadobio u sličnom okršaju s izraelskim vojnicima na pokopu dvanaestogodišnjeg palestinskog dječaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!