14:43 / 07.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Izrael izlazi iz trećeg lockdowna zahvaljujući masovnom cijepljenju

Cijepljenje u Izraelu

Cijepljenje u Izraelu

Foto: Amir Cohen / REUTERS

Frizerski saloni ponovno su otvoreni, kupci se vraćaju u trgovine koje su dosad bile zatvorene, a građani se mogu kretati dalje od kilometra od mjesta stanovanja: Izrael u nedjelju postupno izlazi iz trećeg zatvaranja od početka pandemije COVID-a, zahvaljujući masovnoj kampanji cijepljenja stanovništva. 

U noći na petak izraelska vlada najavila je popuštanje restriktivnih mjera koje su na snazi od kraja prosinca, kada je krenuo novi val zaraza koronavirusom.

U nedjelju ujutro u Jeruzalemu su ponovno otvorene trgovine čiji rad nije nužan za egzistenciju, poput brijačnice Elija Aroasa.

- Sve sam svoje klijente obavijestio da nastavljamo s poslom. Svi se nadamo da je ovo kraj ove sage, s radošću je rekao Aroas (58), i dodao kako jedva čeka da u ruke uzme frizerske škare.

Sarit Reouven (49) napokon je dočekala trenutak da u središtu Jeruzalema uđe u trgovinu s cipelama i kupi si par, točno na vrijeme za vjenčanje svojeg sina koje se održava u ponedjeljak.

- U zraku se osjeća vjetar optimizma..., ovo ponovno otvaranje zaista je dobra stvar. Mislim da već pomalo možemo vidjeti kraj krize, rekla je Reouven, i dodala kako se nada da je ovo ujedno i posljednje zatvaranje u zemlji. 

Od sredine prosinca, zahvaljujući sporazumu s farmaceutskim divom Pfizerom o razmjeni medicinskih podataka o rezultatima cijepljenja, Izraelci su procijepili više od 3,4 milijuna stanovnika ili gotovo 40 posto populacije. Među njima je više od dva milijuna Izraelaca koji su dobili i drugu dozu.

No unatoč restriktivnim mjerama i kampanji procjepljivanja, siječanj je u Izraelu bio najsmrtonosniji mjesec od početka pandemije - zabilježeno je više od 1000 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a.

Po najnovijem izvješću ministarstva zdravstva u toj zemlji s devet milijuna stanovnika, od početka epidemije službeno je registrirano više od 686.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 5074 smrtna slučaja.

Po službenim podacima, židovska država trenutačno prosječno dnevno evidentira oko 6500 novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi s oko 8000 sredinom siječnja. A s obzirom na to da je cjepivu potrebno neko vrijeme da postane učinkovito, vlasti očekuju da će se broj slučajeva, a posebno hospitalizacija, smanjiti u idućim tjednima.

Za Izraelce je dobra vijest i to da se od nedjelje smiju kretati i dalje od jednog kilometra od mjesta stanovanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!