21:31 / 23.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Izrael: Stariji od 60 trostruko otporniji na COVID nakon četvrte doze cjepiva

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Četvrta doza cjepiva protiv COVID-a-19 koju su primile osobe iznad 60 godina u Izraelu učinila ih je tri puta otpornijima na ozbiljno razbolijevanje od tri puta cijepljenih osoba iste dobne skupine, objavilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je također reklo da je četvrta doza, ili drugi booster, učinila ljude iznad 60 godina duplo otpornijima zarazi nego one iste dobne skupine koji su primili tri doze cjepiva.

Preliminarna studija koju je prošli ponedjeljak objavio izraelski medicinski centar Sheba otkrila je podatak da četvrta doza cjepiva povećava antitijela na više razine nego treća, no "vjerojatno" ne do razine da bi pružila potpunu zaštitu od vrlo prenosive varijante omikron.

Izrael je počeo nuditi četvrtu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech osobama iznad 60 godina ovaj mjesec dok se omikron počeo širiti zemljom.

Ministarstvo je reklo u nedjelju da je u studiji koju je provelo s nekoliko velikih izraelskih sveučilišta i centrom Sheba uspoređeno 400.000 osoba preko 60 godina koje su primile drugi booster sa 600.000  osoba iste dobne skupine koje su dobile treće cjepivo prije više od četiri mjeseca.

Kao i drugdje, u Izraelu zbog omikrona raste broj zaraženih COVID-om-19. Međutim, od te varijante nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!