17:34 / 21.01.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

WHO preporučuje smanjenu dozu Pfizerova cjepiva za mlađe od 12 godina

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Jon Cherry / REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je u petak da se produlji uporaba smanjene doze Pfizerova cjepiva među djecom u dobi od pet do 11 godina.

Preporuka je objavljena nakon što je Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala u srijedu sastanak o evaluaciji cjepiva koje se trenutačno preporučuje za cijepljenje osoba u dobi od 12 godina i starijih.

Preporučena doza za mlađu populaciju je 10 mikrograma umjesto 30 mikrograma koja se daje osobama iznad 12 godina.

- Ova dobna skupina (pet do 11) u skupini je najnižeg prioriteta za cijepljenje osim djece s komorbiditetima, rekao je predsjednik SAGE-a Alejandro Cravioto na brifingu za medije.

Cjepivo Pfizer/BioNTech već je odobreno za uporabu u toj dobnoj skupini u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Izrael i Europsku uniju.

Ravnateljica Odjela WHO-a za cijepljenje Kate O'Brien rekla je da su klinička ispitivanja pokazala da nema bojazni za primjenu Pfizerovog cjepiva među djecom od pet do 11 godina.

Panel je također preporučio da se četiri do šest mjeseci od primarne serije cijepljenja booster dozama Pfizerovog cjepiva cijepe prioritetne skupine, stariji i zdravstveni radnici.

Zemlje s umjerenom do visokom stopom cijepljenja trebale bi dati prioritet visoko rizičnim skupinama i cijepiti ih booster dozama prije nego što ponude cjepiva manje rizičnim skupinama, savjetuju stručnjaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!