Izraelci i Palestinci obećali da će suzbiti nasilje na prvom sastanku u više godina

26.02.2023.

20:38

Autor: T.D./HRT/Hina

Izraelci i Palestinci obećali da će suzbiti nasilje na prvom sastanku u više godina

Izraelci i Palestinci obećali da će suzbiti nasilje na prvom sastanku u više godina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Izraelski i palestinski dužnosnici suglasili su se na prvom zajedničkom sastanku nakon više godina suzbijati nasilje i zamrznuti gradnju izraelskih naselja, što je krajnje desni izraelski ministar odmah odbacio, dok je Washington sastanak pozdravio, a Hamas ga smatra beznačajnim. 

Nakon sastanka u Akabi, izraelski i palestinski dužnosnici objavili su u zajedničkom priopćenju da će blisko surađivati kako bi spriječili "daljnje nasilje" i ponovno potvrdili da je nužna predanost deeskalaciji na terenu.

Palestinske frakcije, uključujući pokret Hamas koji upravlja Pojasom Gaze, osudile su Palestinsku samoupravu na Zapadnoj obali zbog sudjelovanja na sastanku. Dužnosnik Hamasa rekao je da je samit u Akabi bio "beznačajan" i da neće ništa promijeniti. 

Sastanak je okupio najviše izraelske i palestinske šefove sigurnosti prvi put u puno godina, rekli su dužnosnici, a cilj mu je bio ponovno uspostavljanje mira u Izraelu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Izrael i Palestinska samouprava potvrdili su spremnost i predanost da odmah rade na okončanju jednostranih mjera u razdoblju od tri do šest mjeseci, navodi se u priopćenju.

- To uključuje obvezu Izraela da prekine raspravu o novim naseljima na četiri mjeseca i da zamrzne odobrenja bilo kakvih novih zgrada na šest mjeseci, dodaje se. 

Sudionici su se dogovorili da će se ponovno sastati u egipatskom Šarm el-Šeiku u ožujku.

- Sudionici su naglasili važnost sastanka u Akabi, prvog takvog u više godina, priopćeno je.

Sjedinjene Država čiji je predstavnik bio na sastanku u Jordanu odmah su pozdravile preuzete obveze o deeskalaciji nasilja.

- Priznajemo ovaj sastanak kao početak rada koji će trajati tjednima i mjesecima kako bi se izgradila stabilna i uspješna budućnost za Izraelce i Palestince, objavio je savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Jake Sullivan.

- Kritična će biti provedba preuzetih obveza, dodao je Sullivan.

Nikakvog zamrzavanja neće biti

Povratak premijera Benjamina Netanyahua na vlast na čelu jedne od najdesnijih koalicija u izraelskoj povijesti povećao je arapsku zabrinutost da bi napetosti mogle dodatno eskalirati. 

Izrael je 12. veljače retroaktivno odobrio devet židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i najavio masovnu izgradnju novih domova unutar uspostavljenih naselja.

Vijeće sigurnosti UN-a u službenoj izjavi osudilo je izraelski plan širenja naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, a Sjedinjene Države, jedna od pet stalnih članica s pravom veta u tom tijelu prvi su put u šest godina dopustile Vijeću da donese takvu izjavu protiv njihova tradicionalnog saveznika Izraela.

Izraelski desničarski ministar financija rekao je u nedjelju da neće pristati ni na kakvo zamrzavanje aktivnosti naseljavanja na okupiranoj Zapadnoj obali, nakon što su se izraelski dužnosnici na samitu u Jordanu obvezali da će obustaviti takvu izgradnju idućih mjeseci. 

- Nemam pojma o čemu su razgovarali u Jordanu, rekao je ministar financija Bezalel Smotrich, odgovoran za židovska naselja na Zapadnoj obali.

- No jedno znam: neće biti zamrzavanja izgradnje i uređenja naselja, ni na jedan dan, napisao je Smotrich na Twitteru.

Dok je trajao sastanak u Jordanu palestinski napadač ubio je u nedjelju dvoje židovskih doseljenika u njihovu automobilu na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su izraelski dužnosnici.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Izraelska vojska multiplicirala je u gotovo godinu dana operacije na sjeveru Zapadne obale, uporištu palestinskih oružanih skupina. 

U srijedu je izraelska vojska upala u stari grad Nablus u potragu za osobama osumnjičenim za protuizraelske napade pri čemu je ubijeno 11 Palestinaca, a više od 80 je ranjenih. Bio je to najsmrtonosniji napad od 2005. na Zapadnoj obali.

Od početka godine, u izraelsko-palestinskom sukobu ubijena su 62 Palestinca među kojima pripadnici oružanih skupina i civili, uključivo maloljetnici, a na izraelskoj strani 11 civila od kojih tri maloljetna, te jedan policajac i jedna ukrajinska državljanka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!