19:30 / 19.05.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/V.G.

Cijeli svijet poziva na mir, ali Izrael i Palestina nastavljaju sukobe

Nastavak sukoba

Nastavak sukoba

Foto: Ammar Awad / Reuters

Izraelsko-palestinski sukob ušao je u 10. dan. Poginulo je oko 230 ljudi, među kojima čak 65 djece. UN poziva međunarodnu zajednicu da financijski pomogne stanovništvu u pojasu Gaze gdje su deseci tisuća ljudi ostali bez krova nad glavom. Nijedna strana ne obazire se na pozive na mir iz cijelog svijeta - tvrde da još nisu postignuti uvjeti za prekid vatre.


Još jedna uzbuna u Ashdodu, gradu na koji je samo noćas ispaljeno 50-ak Hamasovih raketa. Bolje nisu prošla ni ostala naselja u blizini pojasa Gaze. Izraelci procjenjuju da su palestinski militanti dosad ispalili samo četvrtinu arsenala kojim raspolažu i da imaju još 12 tisuća raketa.

- Postoje samo dva načina za obračun s Hamasom i Islamskim džihadom. Možete ih ili pokoriti, što je uvijek otvorena mogućnost, ili ih možete odvratiti. Trenutačno ih odvraćamo silom. Ali moram reći da ne isključujemo nijednu opciju. Nadam se da možemo ponovno uspostaviti mir, i to brzo. Činimo pritom sve kako bismo izbjegli civilne žrtve, rekao je Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

Izrael je tijekom noći iz zraka i s kopna gađao Hamasovu mrežu tunela, u jednom od napada poginuo je i palestinski radijski novinar.

- Okupacija pojasa Gaze, koja uključuje nemoralne napade na civile i namjerno granatiranje stambenih područja, naših institucija i infrastrukture, kao i ubijanje žena, djece i starijih, zapravo je organizirani državni terorizam i ratni zločin kažnjiv prema međunarodnom pravu. Napravit ćemo sve da odgovorne za to dovedemo pred međunarodne sudove, rekao je Mahmoud Abbas, palestinski predsjednik.

Izraelski poziv i upozorenje još jednom vlasniku zgrade, ovoga puta u Khan Younisu. Deset minuta za evakuaciju, nakon toga nestaje u dimu u ciljanom napadu. U pojasu Gaze dosad je uništeno ili teško oštećeno gotovo 450 zgrada.

- U nekoliko raketiranja bilo je, nažalost, civilnih, kolateralnih žrtava. Primjerice, prije dvije noći izveli smo opsežne udare na Hamasovu mrežu tunela. Na jednom od više desetaka mjesta koja smo gađali, tunel se urušio, a s njime i obližnja kuća. Bilo je mnogo civilnih žrtava, a to nije bio naš cilj, rekao je Jonathan Conricus, glasnogovornik izraelske vojske.

Ispred izraelskog veleposlanstva u Washingtonu stotine traže slobodnu Palestinu i pozivaju na prestanak zračnih napada na pojas Gaze, na njujorškom East Riveru visoka politika ne pronalazi rješenje za najnoviju epizodu najkrvavijeg bliskoistočnog sukoba.

- Često možete čuti da se Izrael ima pravo braniti. Koja prava mi imamo? Imamo li pravo oduprijeti se okupaciji? Zaštititi svoju djecu prije nego što odu na počinak? Zaustaviti izgradnju ilegalnih naselja i aneksiju? Izraziti svoje mišljenje i mirno prosvjedovati na ulici? Prakticirati vjeru bez opresije?, pita se Riyad Mansour, stalni palestinski promatrač pri UN-u.

Napeto je i na sjevernoj izraelskoj granici. S juga Libanona, uporišta iranskog saveznika Hezbollaha, na izraelski teritorij ispaljena su nova četiri projektila. Nisu pogodila naseljena područja.

Biden pozvao na deeskalaciju u novom razgovoru s Netanyahuom

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua deeskalaciju napetosti u sukobu s Gazom, rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće.

Četvrti telefonski razgovor dvojice čelnika u tjedan dana slijedio je nakon što je Netanyahu izjavio da ne može odrediti vremenski okvir za završetak sukoba koji traje više od tjedan dana.

Biden je suočen sa sve većim pritiskom, čak i od kolega demokrata, da preuzme aktivniju i više javnu ulogu u nastojanjima da se dogovori prekid vatre.

- Dvojica čelnika vodila su detaljan razgovor o događajima u Gazi, izraelskom napretku u slabljenju Hamasa i drugih terorističkih elemenata te tekućim diplomatskim nastojanjima regionalnih vlada i Sjedinjenih Država, kazala je glasnogovornica Karine Jean-Pierre novinarima.

- Predsjednik je premijeru kazao da danas očekuje znatnu deeskalaciju u smjeru prekida vatre, dodala je.

Razgovor se dogodio prije nego što je Biden napustio Washington i otputovao u Connecticut.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!