07:38 / 21.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Izraelci ponovo prosvjedovali protiv Netanjahua unatoč karanteni

Foto: REUTERS/Ronen Zvulun

Foto: REUTERS/Ronen Zvulun

Foto: - / REUTERS

Nova karantena potrajat će najmanje tri tjedna i u tom periodu Izraelci se neće smjeti udaljiti od kuće više od jednog kilometra za potrebe rekreacije.
Tisuće Izraelaca ponovo su se jučer okupile u Jeruzalemu kako bi tražile ostavku premijera Benjamina Netanjahua unatoč karanteni koju je vlada ponovo uvela kako bi se zaustavilo naglo širenje koronavirusa.

-
Epidemija bolesti COVID-19 - iz minute u minutu  

Izrael se u protekla dva tjedna svrstao među zemlje s najvećim brojem zaraženih koronavirusom po stanovniku u svijetu, pa je vlada prošlog petka ponovo uvela karantenu.

Odluka je posebno razljutila ultraortodoksne Židove, budući da se uvođenje strogih ograničenja vremenski poklopilo s prvim danom židovskog praznika Roš hašane.

Vlada je u početku dobivala pohvale za upravljanje krizom koju je izazvala pandemija i za uvođenje strogih mjera zatvaranja u ožujku. Mnogi su Izraelci u međuvremenu promijenili mišljenje i sada na račun vlade pljušte kritike.  

Prosvjedi su i dalje dopušteni, unatoč ograničenjima, i policija nije pokušavala zaustaviti građane koji su dolazili na prosvjed pred Netanjahuovom rezidencijom u Jeruzalemu, kao što su činili svakog tjedna u protekla gotovo tri mjeseca.

Mnogi su prosvjednici nosili maske, ali nisu pazili na međusobni razmak kako bi se spriječio prijenos virusa.

Službene prepreke na poprištu demonstracija uklonili su prosvjednici "koji ne poštuju zakone i propise", objavila je policija.

Nova karantena potrajat će najmanje tri tjedna i u tom periodu Izraelci se neće smjeti udaljiti od kuće više od jednog kilometra za potrebe rekreacije, a ostali izlasci bit će ograničeni na kupovinu namirnica, odlazak liječniku i rad na poslovima koje vlada ocijeni ključnima.

Iako gospodarska aktivnost obično usporava u vrijeme praznika, mnogi u Izraelu strahuju da bi financijske posljedice nove karantene mogle biti drastične.

Netanjahuova vlada iskušavala je proteklih mjeseci razne mjere kako bi izbjegla potpuno zatvaranje, ali bi na kraju odustajala zbog snažnog otpora.
Izrael bilježi ukupno 187.396 registriranih slučajeva zaraze koronavirusom i 1.236 smrtnih slučajeva, prema izračunima agencije AFP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!