12:20 / 20.08.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Izraelski premijer prvi svjetski lider koji je primio treću dozu cjepiva

Naftali Bennett prima treću dozu cjepiva

Naftali Bennett prima treću dozu cjepiva

Foto: Ronen Zvulun / REUTERS

Izraelski premijer Naftali Bennett primio je treću dozu cjepiva protiv koronavirusa i pozvao Izraelce da učine isto nakon što je minimalna dob za docjepljivanje spuštena na 40 godina.

Naftali Bennett (49) prvi je svjetski lider koji je primio treću dozu cjepiva protiv COVID-19, navodi njegov ured.

- Ako se budete cijepili trećom dozom, mogli bismo izbjeći četvrto zatvaranje, rekao je Bennett prije nego što se cijepio u bolnici u Kefar Savi.

- Vidimo veliku učinkovitost cjepiva, to je sigurno, i to je način da se virus zaustavi.

Izrael u posljednje vrijeme ima oko 8000 novih zaraza dnevno, što je najveći broj od siječnja.

Ministarstvo zdravstva odlučilo je u četvrtak spustiti minimalnu dob za docjepljivanje na 40 godina, uglavnom cjepivom proizvođača Pfizera/BioNTecha.

Izrael je 13. kolovoza odredio 50 godina kao minimalnu dob za primanje trećeg cjepiva unatoč pozivima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se pričeka s docjepljivanjem kako bi se više cjepiva osiguralo za siromašne zemlje u kojima je stopa cijepljenja vrlo niska.

Bennett je odgovorio da primjena trećih doza u Izraelu, zemlji s devet milijuna stanovnika, neće utjecati na globalne zalihe cjepiva i naveo da će se omogućiti testiranje učinkovitost treće doze.

Izrael je ukupno potvrdio više od 970.000 zaraza i 6700 mrtvih. Više od 5,4 milijuna stanovnika, odnosno 58 posto, primilo je dvije doze cjepiva.

Izrael je među prvim zemljama koje su u prosincu krenule s masovnom kampanjom cijepljenja. Izrael je sklopio sporazum s Pfizerom koji je brzo isporučio milijune plaćenih doza u zamjenu za podatke o učinkovitosti cjepiva.

Ova kampanja dovela je do znatnog smanjenja zaraza, no posljednjih tjedana broj zaraza ponovno raste širenjem delta-varijante kod necijepljenih odraslih osoba, ali i kod osoba cijepljenih prije više od šest mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!