Izrazi sućuti Britaniji nakon smrti kraljice Elizabete II.

08.09.2022.

Zadnja izmjena 23:07

Autor: V.G./Hina/HRT

Izrazi sućuti Britaniji nakon smrti kraljice Elizabete II.

Izrazi sućuti Britaniji nakon smrti kraljice Elizabete II.

Foto: Toby Melville / Reuters

Izrazi sućuti obitelji i britanskom narodu te pohvale "postojanoj" kraljici Elizabeti II. koja je utjelovila trajne vrijednosti, bila "uzor", "simbol domovine" i "stoljeća" te "nadahnuće", zaredali su u četvrtak navečer iz Europe i svijeta nakon objave vijesti o njezinoj smrti u dobi od 96 godina

"Postojana" Elizabeta II. utjelovila je "važnost trajnih vrijednosti", napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Današnji je "dan velikog gubitka", ali kraljica je ostavila "veliku ostavštinu", ona je "dirnula živote milijuna ljudi u svijetu", "ona je bila uzor svima nama", a "meni osobno nadahnuće", rekla je britanska premijera Liz Truss koju je prije samo dva dana potvrdila kraljica Elizabeta. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast "velikoj prijateljici Francuske, kraljici srca" koja je "obilježila svoju zemlju i stoljeće" te "utjelovila kontinuitet jedinstva britanske nacije dulje od 70 godina":

I bivši šef francuske države Nicolas Sarkozy pozdravio je njezinu ostavštinu kazavši da je Elizabeta II. "bila simbol nepobjedivog prijateljstva naša dva naroda".

 "Kraljica Elizabeta je žena koja je pisala povijest", poručio je njemački predsjednik Frank -Walter Steinmeier.

Irski premijer je uz izraze sućuti britanskom narodu istaknuo njezin "ključan" posjet 2011. čime je postala prvi monarh koji je stigao u tu zemlju otkako je stekla neovisnost od Londona prije gotovo stotinu godinu.

"Njezin državni posjet Irskoj 2011. bio je ključni korak u normalizaciji odnosa s našim najbližim susjedom. Taj posjet bio je golem uspjeh, uglavnom zbog brojnih pažljivih poteza i toplih riječi Kraljice", rekao je.

"U najcrnjim danima pandemije koronavirrsua, pokojna kraljica snažno je progovorila o svjetlu koje nikakav mrak ne može pobijediti", poručio je nadbiskup Canterubrryja Justin Welby i poželio da "počiva u miru i uzdigne se do slave".

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je da se "divio njezinu dostojanstvu, predanosti diljem svijeta", kraljici koja je bila "dobar prijatelj Ujedinjenih naroda", "duboko predana humanitarnom radu i ekološkim pitanjima i koja je dirnula izaslanike na samitu u klimi COP26 u Glasgowu".

"Njezino Veličanstvo bila je stup našeg vremena. Njezino je vodstvo bilo nadahnuće za njezinu naciju", rekao je indijski premijer Narendra Modi izrazivši duboko žaljenje zbog gubitka.

"Bila je stalno prisutna u našim životima i njezino služenje Kanađanima ostat će važan dio naše povijesti", rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Sućut je izrazila i Bijela kuća Ujedinjenom Kraljevstvu i narodu UK-a.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell ocijenio je da je kraljičino impozantno vladanje obuhvatilo ključne događaje 20. i 21. stoljeća. Njezin "doprinos izgradnji mira i pomirbe je jedinstven".

"Postojana i mudra, svoj dugi život posvetila je služenju britanskom narodu", napisao je nizozemski kralj Willem-Alexander

Izraze sućuti uputili su i norveška kraljevska obitelj, češki premijer Peter Fiala, potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum koji je rekao da "nevjerojatno cjeloživotno služenje UK-u (kraljice Elizabete II.) nema usporedbe u našem modernom svijetu"-

Za talijanskog premijera Marija Draghija kraljica Elizabeta II. bila je najveći igrač u povijesti svijeta zadnjih 70 godina i "predstavljala je UK i Commonwealth uravnoteženo, mudro, poštujući institucije i demokraciju"..."osiguravala je stabilnost" u kriznim vremenima".

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski izrazio je duboku žalost zbog smrti kraljice Elizabete II., što je "nenadoknadiv gubitak za UK i Commonwealth".

Sućut kraljevskoj obitelji i britanskoj naciji izrazio je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao da je Elizabeta II. naraštajima bila izvor nadahnuća.

"Njezino vodstvo i služenje naciji ostat će trajna ostavština", poručio je predsjednik hrvatske vlade.

Papa Franjo ožalošćen smrću kraljice Elizabete II.

Papa Franjo rekao je da je duboko ožalošćen smrću kraljice Elizabete II. i izrazio je sućut njezinoj obitelji i njezinom nasljedniku, kralju Charlesu III.

- Spremno se pridružujem svima koji žale zbog gubitka, u molitvi za vječni počinak pokojne kraljice i odavanju počasti njezinom životu u službi za dobrobit nacije i Commonwealtha u kojoj se nije štedila, rekao je Franjo u telegramu kralju Charlesu III.

Putin i Erdogan odali počast kraljici Elizabeti II.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je u četvrtak počast kraljici Elizabeti II., koja je umrla u dobi od 96 godina, i izrazio sućut njezinu sinu, kralju Karlu III., a od kraljice se oprostio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Tijekom puno desetljeća, Elizabeta II. je zasluženo uživala ljubav i poštovanje svojih podanika i bila autoritet na svjetskoj sceni", ocijenio je Putin, u priopćenju koje je objavio Kremlj, prenosi AFP.

- Najvažniji događaji recentne povijesti Ujedinjenog Kraljevstva neodvojivo su povezani s imenom Njezina Veličanstva", dodao je, izrazivši sućut novom kralju Karlu III., kraljevskoj obitelji i britanskom narodu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je tužan zbog smrti kraljice Elizabete II. i izrazio sućut kraljevskoj obitelji i narodu i vladi Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Reuters.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!