Idući tjedan razgovori hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izbornoj reformi

19.02.2022.

13:51

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Mostar

Mostar

Foto: HTV / HRT

Razgovori vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izbornoj reformi u BiH nastavit će se sljedećeg tjedna, objavljeno je nakon održanog izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH i upozoreno da će Hrvati pokrenuti pitanje preustroja BiH ako se ne prestane s preglasavanja toga naroda na izborima.

Jednoglasno su nakon četveroipolsatnog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH usvojeni zaključci koji su poticaj za nastavak razgovora o izbornoj reformi, rekao je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare.

Uvjeren sam da će bošnjačke kolege razumjeti što smo danas zaključili. Stoga smo do kraja otvorili vrata za razgovore i dogovore, rekao je Čović okružen predsjednicima 13 stranaka čiji su dužnosnici sudjelovali na izvanrednom zasjedanju HNS-a BiH.

Dodao je da je u utorak u 12 sati u Mostaru zakazan nastavak razgovora između hrvatskih i bošnjačkih stranaka o načinu biranja članova Predsjedništva BiH.

Pojasnio je kako će prvi dio razgovora o izbornoj reformi biti organiziran bez predstavnika američke i europske administracije, no da bi se u slučaju napretka između dvije strane u BiH posrednici iz međunarodne zajednice mogli uključiti u nastavku razgovora krajem sljedećeg tjedna.

O tome je Čović telefonski, kaže, razgovarao s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borellom.

Po Čovićevim riječima, početna pozicija za nastavak razgovora hrvatske strane su stajališta iznesena u Neumu kada su predstavnici Venecijanske komisije potvrdili kako nije prijeporna uloga konstitutivnih naroda, legitimnog političkog predstavljanja, postojanje dvije izborne jedinice, ali i suglasnost da se ne mora brisati nacionalni predznak u izbornoj reformi.

U zaključcima usvojenim na izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ocijenjeno je kako sada ne postoje zakoniti niti ustavni uvjeti za raspisivanje i održavanje izbora.

U slučaju da se izbori ipak raspišu po neustavnome zakonu, HNS BiH bi poduzeo sve raspoložive pravne i političke korake kako bi se suprotstavio nastavku nezakonitih poteza, što Čović nije pojasnio.

On nije do kraja otkrio niti što podrazumijeva posljednji zaključak HNS-a BiH po kojemu bi Hrvati poduzeli 'sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH' u slučaju da njihove predstavnike brojniji Bošnjaci posve izbace iz vlasti.

BiH mora provesti presude Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH kako bi otklonila diskriminaciju manjina kako bi se njihovi pripadnici mogli kandidirati za vodeće pozicije u državi te zajamčiti trima konstitutivnim narodima legitimno političko predstavljanje uz prestanak preglasavanja Hrvata i nametanja političkih predstavnika od tri i pol puta brojnijih Bošnjaka kao što je to slučaj s članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem.

Dokument od sedam točaka

- 650 zastupnika raspravlja o dokumentu od 7 točaka. Ono o čemu se ovih dana govorilo jest da se među zaključcima može naći ocjena da nisu ispunjeni pravni uvjeti za provedbu izbora 2022. u BiH, također nisu provedene odluke Ustavnog suda BiH kao i suda u Strasbourgu. Hrvatska strana tvrdi da će sudjelovati u pregovorima oko izmjene izbornog zakona, no ukoliko ne dođe do postignuća da hrvatski narod u BiH ima svoju potpunu konstitutivnost i ravnopravnosti i pravo biranja svojih predstavnika, kažu da se mora posegnuti za nekim drugim koracima, izvijestio je Ilko Barbarić za podnevni Dnevnik.

U izjavi za medije prije zasjedanja predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je kako je cilj okupljanja hrvatskih stranaka osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

- Želimo zajamčiti da Hrvati mogu birati legitimne političke predstavnike na svim razinama vlasti u BiH, rekao je Čović.

Upitan hoće li HNS BiH inzistirati na uspostavi trećeg entiteta ukoliko se ne provedu izmjene Izbornog zakona, Čović je rekao kako se radi o špekulacijama koje ne želi komentirati.

- Naše poruke će biti znak jedinstva predstavnika hrvatskog naroda u BiH, dodao je.

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, koji je član vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH, rekao je kako će zaključci današnjeg zasjedanja biti sukladni Ustavu BiH.

- Ovom prigodom dajemo šansu BiH i pružamo ruku kako bi definirali naše odnose na bazi ravnopravnosti, istaknuo je Cvitanović.

Prije početka zasjedanja vodstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Mostaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!