Izvor: Vatikan zatražio sastanak Xi Jinpinga i Pape u Kazahstanu, Kina odbila

15.09.2022.

22:59

Autor: Hina/HRT/V.G.

Xi Jinping

Xi Jinping

Foto: Sputnik/Alexandr Demyanchuk / Reuters

Vatikan je kazao Kini da se Papa Franjo želi sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom jer su obojica boravili u prijestolnici Kazahstana, no Kina je odgovorila da nema dovoljno vremena, kazao je vatikanski izvor u četvrtak.

Izvor nije dao nikakve detalje o tome kako ili kada je Vatikan pristupio Kini s kojom je uključen u osjetljiv dijalog o statusu Rimokatoličke crkve u toj zemlji.

Vatikan je pokazao otvorenost, no kineska strana rekla je da cijeni tu gestu, ali da Xi Jinping nema vremena.

I papa i Xi bili su u srijedu u Nur-Sultanu. Xi je ondje bio u službenom posjetu, a Papa je sudjelovaona Kongresu svjetskih religijskih vođa.

Sastanak Papa i kineskog predjsednika, koliko god kratak, bio bi povijestan trenutak.

U razgovoru s novinarima koji su ga pratili na letu u tu srednjoazijsku zemlju u utorak, Franjo je bio upitan bi li se mogao sastati sa Xijem u glavnome gradu.

Franjo je skromno odgovorio: "Ne znam ništa o tome", bez objašnjenja.

Na pitanje kada bi bio spreman ići u Kinu, Franjo je odgovorio: "Uvijek sam spreman ići u Kinu".

Papa je pokušao poboljšati povijesno loše odnose između Svete Stolice i Kine, te je u intervjuu za Reuters u srpnju kazao da se nada obnoviti tajni i prijeporni dogovor o imenovanju rimokatoličkih biskupa u Kini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!