Putin protiv jednopolarnog svijeta, Xi za veliku silu s Rusijom

15.09.2022.

Zadnja izmjena 15:45

Autor: HRT/Hina

Vladimir Putin i Xi Jinping na sastanku u Uzbekistanu

Vladimir Putin i Xi Jinping na sastanku u Uzbekistanu

Foto: Alexandr Demyanchuk / Pool via REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se na marginama summita Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Samarkandu u Uzbekistanu. Na prvom sastanku dvojice čelnika od početka ruske invazije na Ukrajinu, Putin je osudio pokušaje zapada da stvori, kako kaže, jednopolarni svijet, a Xi je Putinu rekao da Kina želi preuzeti svoju ulogu velike sile s Rusijom.  

- Pokušaji da se stvori jednopolarni svijet poprimili su jednu apsolutno ružnu formu i potpuno su neprihvatljivi, rekao je Vladimir Putin kineskom predsjedniku.


- Jako cijenimo uravnoteženo stajalište naših kineskih prijatelja po pitanju ukrajinske krize", dodao je Putin, čija je zemlja zbog invazije na Ukrajinu na udaru strogih zapadih sankcija.


Peking nije ni podržao ni osudio rusku invaziju, ali je u više navrata dao potporu Rusiji suočenoj sa sankcijama.


 Kineskim predsjednik Xi Jinping na sastanku u Samarkandu Putinu je rekao kako Kina želi preuzeti svoju ulogu velike sile s Rusijom.


- Kina želi surađivati s Rusijom kako bi preuzela odgovornost velike sile, igrati vodeću ulogu i unijeti stabilnost i pozitivnu energiju u svijetu u kaosu, rekao je Xi.


Putin je u razgovoru ponovio potporu Kini u vezi Tajvana, potvrdivši politiku jedne Kine.  Osudio je, kako je rekao, provokaciju SAD-a, aludirajući na posjet Tajvanu visokih američkih dužnosnika, među kojima je bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Na sastanku na vrhu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) koji se održava u Samarkandu, sudjeluju i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, iranski predsjednik Ebrahim Raisi i indijski premijer Narendra Modi. Riječ  je o prvom summitu SCO-a uživo od 2019. godine. Očekuje se nekoliko bilateralnih susreta te ulazak Irana u euroazijski politički, trgovinski i sigurnosni blok.


Članice organizacije su Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Iran je dosad imao status promatrača poput Bjelorusije i Mongolije. Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska smatraju se zemljama partnerima SCO-a.

Uzbekistanska vlada odvojeno je priopćila da će se ruski predsjednik Putin u Samarkandu sastati i s iranskim, kirgistanskim, pakistanskim, turkmenistanskim i uzbekistanskim čelnicima. U petak bi se ruski predsjednik trebao sastati s čelnicima Azerbajdžana, Indije i Turske, navodi se u priopćenju.

Više pogledajte u prilogu Gordana Žvanovića:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!