Putin o njemačkim tenkovima: Hitlerovi nasljednici žele se boriti s Rusijom

02.02.2023.

Zadnja izmjena 19:39

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/P.F./M.M./HRT/Hina

Tenk Leopard 2

Tenk Leopard 2

Foto: Dnevnik / HRT

Ukrajinski ministar obrane upozorio je da Rusija priprema novu ofenzivu koja bi mogla početi već 24. veljače, na prvu godišnjicu ruske invazije. Tvrdi da je Rusija pripremila tisuće vojnika. U Kijev je stigla predsjednica Europske komisije, a svrha njezina posjeta je potpora Ukrajini. Predsjednica EK Ursula von der Leyen u Kijevu se sastala s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Sutra će se Von der Leyen i predsjedatelj Europskog vijeća Charles Michel sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na samitu EU - Ukrajina. 

I dok Krematorskom ponovno odjekuju eksplozije, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Kijev s desetak dužnosnika Europske unije kako bi još jednom istakli potporu zemlji u ratu. Od početka ruske invazije EU je Moskvi uvela sankcije bez presedana, ciljajući prvenstveno na ruski vojni i financijski sektor te ograničavajući trgovinu.

Ursula von der Leyen najavljuje uspostavu međunarodnog centra za procesuiranje zločina u Haagu.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, pak, optužuje Zapad da podržava Ukrajinu kako bi konačno riješio "rusko pitanje", nazivajući to rasizmom i nacizmom. 

Položući vijenac kod vječne vatre memorijalnog kompleksa palim crvenoarmejcima, kojim dominira najviši kip u Europi, žena s mačem od 85 metara, u danas Volgogradu, ruski predsjednik Vladimir Putin pridružio se proslavi 80. godišnjice sovjetske pobjede nad nacističkim snagama u bici za Staljingrad, dugoj i iscrpljujućoj borbi koja se zrcali i u trenutačnom sukobu u Ukrajini. Opet prijeti nuklearnim napadom.

video thumb

Razvoj događaja pratite iz minute u minutu:

Putin: Rusiji ponovno prijete njemački tenkovi

Zelenski za dodatne sankcije EU-a Rusiji, prigovorio da se tempo sankcija usporava

Banožić i Blaszczak: Zagreb i Varšava nastavit će podržavati Kijev

Lavrov optužio zapad da potporom Ukrajini želi riješiti "rusko pitanje"

Sedamdeset ukrajinskih vojnika stiglo u Njemačku na obuku

Austrija protjeruje četiri ruska diplomata

Von der Leyen stigla u Kijev na razgovore

Rusija obilježava 80 godina od bitke kod Staljingrada

Jača ofenziva ruskih snaga u Donbasu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!