Japan i SAD obećavaju blisku suradnju u vezi s pitanjem Tajvana

05.08.2022.

10:04

Autor: I.Z./HRT/Hina

Japan i SAD obećavaju blisku suradnju po pitanju Tajvana

Japan i SAD obećavaju blisku suradnju po pitanju Tajvana

Foto: - / REUTERS

Japanski premijer Fumio Kishida i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi sastali su se danas u Tokiju kako bi potvrdili svoju predanost bliskoj suradnji u održavanju mira u regiji, dok napetosti u Tajvanskom tjesnacu i dalje rastu, piše dpa.

Jučer je kineska Narodnooslobodilačka vojska iz tajvanskog teritorijalnog mora ispalila pet projektila na isključivi gospodarski pojas Japana.

- Ponašanje Kine imalo je ozbiljne implikacije na mir i stabilnost u regiji i na međunarodnu zajednicu, rekao je Kishida, a prenose zapadni mediji.

Pelosi, treća najviša dužnosnica SAD-a, stigla je u Tokio u četvrtak navečer na kraju azijske turneje, u sklopu koje je također posjetila Singapur, Maleziju, Tajvan i Južnu Koreju.

Zbog posjeta Tajvanu, povećale su se tenzije između SAD-a i Kine koja smatra da je Tajvan kineski teritorij.

Kineska vojska ovog je tjedna održava velike zračne i pomorske vježbe u vodama oko Tajvana.

Najveća kineska vojna demonstracija sile u posljednjim desetljećima očito ima cilj odvratiti Tajvan od drugih koraka prema neovisnosti.

Japan se suzdržao od zauzimanja službenog stajališta o posjetu Pelosi Tajvanu te se umjesto toga zauzeo za mirno rješavanje tajvanskog pitanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!